Турция работи за износ на торове от Русия по хуманитарния коридор в Черно море

Турция, съвместно с ООН, работи по организирането на износа на торове от Русия през морския хуманитарен коридор, каза външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от СиЕнЕн-Тюрк и БТА.

Ролята, която изиграхме в преодоляването на кризата със зърното, позволи на света да въздъхне с облекчение. За първи път от 2008 г. цените на зърното се понижиха с 9 процента. След зърното е ред да премахнем бариерите пред износа на торове и ние работим по това с ООН в Съвместния координационен център (СКЦ) в Истанбул“, каза Чавушоглу.

По думите му са намерени „някои решения“ на проблема.

Тъй като този продукт (тор) на Русия не е в списъка със санкции, ние работим за премахване на колебанията относно застраховането, услугите и особено плащането, каза Чавушоглу.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на хранителни продукти и торове на международния пазар, припомня ТАСС. ООН и Русия подписаха меморандум за разбирателство, съгласно който световната организация се ангажира да съдейства за осигуряване на безпрепятствен достъп на руски торове и други продукти до световните пазари. Друг документ утвърди механизма за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Украйна. Въз основа на споразумение между Русия, Турция, Украйна и ООН беше създаден СКЦ, който трябва да осигури проверката на корабите със зърно, както и да възпрепятства провокациите и да предотврати контрабандата на оръжие. Русия многократно е подчертавала, че споразуменията имат пакетен характер и трябва да се изпълняват цялостно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X