Украйна иска тръбопровод за слънчогледово олио към ЕС и увеличаване на износа на зърно

Украйна в понеделник призова Европейския съюз да направи спешните пътища за износ на зърно през съюза постоянни, с инвестиции в най-малко пет гранични терминала, а също така и тръбопровод, по който ще тече слънчогледово масло.
Министърът на земеделието на Украйна Микола Солски каза на колегите си от ЕС и Европейската комисия, че страната му се нуждае от финансова подкрепа, за да намали зависимостта си от черноморския износ, който Русия е блокирала доскоро и може да го направи отново.
Междувременно износът на украинското зърно и слънчогледово семе се покачи от 200 000 тона през месеца след руската инвазия от 24 февруари до 4,5 милиона тона през август. За засилване на износа рефлектира най-вече Съглашението постигнато през юли за деблокиране на пристанища, но голямия обем на експортните потоци според Солски все още следват сухопътните коридори през Европа.
„Смятаме, че тези коридори трябва да станат стабилни и постоянни“, каза Солски на пресконференция след среща в Брюксел.
Освен това той каза, че Украйна се нуждае от европейската помощ, за да увеличи своя автопарк от камиони до 16 000 от 12 000 сега, което би позволило 10-20 милиона тона зърнени храни да пресичат сухопътните граници годишно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X