В стопанството на „Рачев – 02“ ООД разчитат изцяло на 4 комбайна CLAAS LEXION 8900 от РАПИД КБ

Нямам думи, с които да опиша какво удоволствие е да работиш и да управляваш тази машина. Препоръчвам я горещо на всички колеги, казва агрономът в стопанството Владислав Анев

Ася Василева
Стопанството на фирма „Рачев – 02“ ООД се намира в община Павликени и обработва около 50 000 дка земеделска земя. Площите са разположени в землището на цялата община. Отглеждат се зърнено-житни и маслодайни култури – пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. Намираме се в землището на село Михалци, където в момента се жъне царевица. Жътвата се извършва с 3 комбайна CLAAS LEXION 8900 TERRATRAC, закупени от РАПИД КБ. Владислав Анев, агроном и технически отговорник в „Рачев – 2“ ООД ни разказа повече.
– Защо избрахте комбайните CLAAS LEXION 8900?
– Съвместната ни работа с фирма РАПИД КБ започна през 2020 г. Тогава присъствахме на демонстрация на тези комбайни, организирана от официалният им представител за България. Машините оставиха изключително добри първоначални впечатления у нас със скоростта и начина на работа. По тази причина решихме изцяло да им се доверим. Първоначално закупихме 2 такива машини. Година по-късно, имайки предвид представянето на комбайните вече в нашето стопанство, закупихме и трети CLAAS LEXION 8900.
– Как се представиха машините във вашето стопанство и какви резултати постигнаха?
– В нашето стопанство залагаме изцяло на интензивно земеделие. За целта са ни необходими и адекватни машини, за да можем да прибираме реколтата успешно, бързо и навреме. Благодарение на комбайните CLAAS LEXION 8900 TERRATRAC ние успяваме лесно да приберем продукцията от полето.

Отглеждаме годишно между 12 000 и 15 000 дка царевица и още толкова слънчоглед. По тази причина нашите машини са оборудвани с хедери SUNSPEED за слънчоглед и адаптери за царевица, предлагани от РАПИД КБ. Така успяваме да приберем 25 000 дка царевица и слънчоглед в рамките на 10-12 дни.
– Защо избрахте вариантът TERRATRAC?
– Защото се борим с ерозията на почвата и нейното отъпкване. Системата TERRATRAC успешно решава тези проблеми. Машината по време на работа стъпва на много голяма площ. Когато комбайнът жъне, зад него почти не се виждат следи от гуми.
– Какви други характеристики на тези комбайни ви впечатлиха?
– На първо място адаптерът за царевица, който ни предложиха от РАПИД КБ. Той е изключително лек, което позволява жътвата да се прави много бързо. Работната скорост, която постигат тези комбайни с тези адаптери, не може да бъде постигната от никой друг комбайн на пазара.
Освен това, въпреки внушителните си размери, тези комбайни са много маневрени и в същото време успяват много добре да се държат на полето.
Впечатляващо е и разпръскването на растителните остатъци. То става по един изключителен начин. Правилно разпределение на сламата, независимо от вятъра.
В случая нашият комбайн CLAAS LEXION 8900 разполага с бункер за зърното с вместимост 18 000 литра и шнек, който разтоварва със скорост 180 л/сек. Това спестява разходи за транспорт и време при жътвата. Това е голям плюс за нашето стопанство, тъй като имаме доста декари за работа.
Впечатляващи са и комфорта и екстрите, които предлага кабината на машината. Пространството е внушително. Широко е и удобно за оператора. Дизайнът, който са направили от CLAAS, е изключително удобен. Съчетава полезното с приятното и допринася за комфорт и висока производителност на работата. Всичко е с тъч-скрин.
Комбайнът е оборудван с камери за задно виждане и камери в бункера. Разполага с автопилот, който помага за точната и прецизна жътва. Машината е много удобна за управление. Оборудвана е с напълно автоматични настройки. В зависимост от добив, влага, работна скорост, тя сама, абсолютно автоматично, успява да направи жътвата безупречна, без да има начупвания, нито при царевица, нито при пшеница, без да има чужди примеси.
Нямам думи, с които да опиша какво удоволствие е да работиш и да управляваш тази машина. Препоръчвам я горещо на всички колеги.
– Как работите с фирма РАПИД КБ?
– Фирма РАПИД КБ много бързо спечели нашето доверие. Изключително сме им благодарни за усилията, които полагат за нашето стопанство. Имат бърз и надежден сервиз, който успява винаги да се отзове на място, дори и при минимални проблеми. В РАПИД КБ винаги са отворени за обратна връзка.
През 2020 г., когато започнахме съвместната си работа с фирма РАПИД КБ, закупихме 2 машини. Година по-късно добавихме към машинния си парк и трета. Поради разширяването на нашето стопанство и увеличаването на земята, която обработваме, вече сме поръчали и четвърти комбайн CLAAS LEXION 8900 TERRATRAC.
За един много кратък период от 4 години, в нашето стопанство преминахме изцяло на прибираща техника от CLAAS и сме приятно изненадани от това, което демонстрират тези машини на полето.
– Какво бихте казали на вашите колеги?
– Работете с CLAAS, използвайте услугите на РАПИД КБ, и ще останете доволни!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X