Отглеждането на слънчоглед на теория и на практика са две различни неща

Тази година испанските фермери се втурнаха да сеят слънчоглед в последния момент, когато стана известно за началото на руско-украинския конфликт, предвид зависимостта на Испания от вноса на тази култура и рекламата на слънчогледа като растение, устойчиво на суша, което не се нуждае от почти никакви ресурси . Какъв е резултатът?

Земеделски производител под прякора „Фермер“ говори за това в коментарите към статията за „отличните перспективи за рентабилността на слънчогледа в Испания“, публикувана на портала agroinformacion.com 
Самата статия казва, че „Испанската асоциация на производителите на слънчоглед (AEG), която обединява технически специалисти и изследователи, прогнозира високи печалби за националните производители на слънчоглед с годишно увеличение на цените на слънчогледа от около 40%, което до голяма степен е мотивирано от ситуацията на конфликта между Русия и Украйна.

В този смисъл президентът на AEG Хуан Фернандес припомни, че Украйна и Русия са водещи в света в производството на слънчоглед, докато Испания е страна с недостиг на производство на слънчогледово масло и е принудена да прибягва до внос на масло, за да покрие вътрешното търсене, покупките идват главно от източна Европа. Той припомни, че в Испания се очаква годишен ръст на цените на слънчогледа с 40%, а отглеждането на културата е много доходоносно.

„Отглеждането на слънчоглед изисква много ниско ниво на вложени ресурси, така че фермерът не трябва да прави големи инвестиции в закупуването на селскостопански  ресурси, което е предимство в ситуация, в която разходите за енергия и други  ресурси като торове се покачват. В сухите земи не са необходими торове и фитосанитарни продукти при сеитба на слънчоглед, но в поливните земи, въпреки че цените на електроенергията влияят на рентабилността, потреблението на торове и продукти за растителна защита е по-малко, отколкото в случая на други култури като царевицата“, казва президентът на Асоциацията.
Изявлението на AEG също така подчертава, че по време на кампания 2021-2022 площта в Испания, засята с маслодайното растение, се е увеличила с 36%, до 874 307 хектара и че голямото търсене на слънчогледово масло „засилва привлекателността“ на отглеждането на слънчоглед за испанските фермери.

Освен това, както обясняват журналистите на портала, реколтата през сезон 2022 г. се оказа по-малка от предходната 2021 г. поради тежката суша.

Коментаторът на „Фермер“ изрази мнението си за резултатите от сезона: „Да, да … Това е като когато ни казаха да изорем угар и всички се втурнаха да сеят слънчоглед, но какво събрахме? И какво продадохме? Пазарът е залят с евтина суровина, добивите са мизерни, а субсидиите са никакви. В много случаи дори не си покрихме разходите. Правете каквото искате, но никога повече слънчоглед.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X