Високите производствени разходи в земеделието ще останат

Rabobank очаква  производството и износът на Украйна през сезон 2022/23 г. да бъдат силно намалени.

В доклада си „Въздействието на войната между Русия и Украйна върху храните и селското стопанство“, Rabobank казва, че прекъсванията на търговските потоци от двете големи селскостопански страни – Русия и Украйна са имали голямо, директно влияние върху световните пазари на зърно.

Прекъсването на нормалната търговия също така ще продължи да поддържа високите цени на зърното и храните в световен мащаб през цялата  2022 г. и вероятно след това.

Но въздействието на войната върху ключовите селскостопански суровини – горива и торове – което кара цените и на двете да скочат до небесата – ще намали маржовете на фермерите в редица сектори,  не само зърнопроизводството, но и в животновъдството и овощарството.

Анализът на Rabobank показва, че докато последните планове за санкции на Европейския съюз – които включват забрана на вноса на руски петрол до края на 2022 г. – ще имат относително слабо въздействие върху цените на зърното и торовете, ще има значителни увеличения на цените на енергията, които вече са много високи и без това.

Цените на енергията – както на петрола, така и на газа – ще се повишат допълнително и фермерите и веригата за доставка на храни ще трябва да се подготвят за продължаващи високи и нестабилни цени, казва авторът на доклада.

„За земеделския сектор последиците от планирания следващ кръг от санкции на ЕС върху Русия  са по-скоро негативни, отколкото положителни, тъй като се очаква цените на селскостопанската продукция като зърнените култури да се повишат значително по-малко от тези на вложените разходи като енергия и, до известна степен, тор“, се посочва в доклада.

„Земеделските стопани и веригата за доставка на храни ще трябва да планират повишени разходи не само за торове, но и за още по-високите цени на енергията.“

Фогел каза, че през последните две десетилетия Русия и Украйна са се „издигнали в ранга на големите електроцентрали в хранително-вкусовото и селскостопанското пространство“, като сега представляват общ дял от 20 до 30 процента от световния износ на няколко ключови стоки.

Докато  през тази година няма да видим пълна загуба на износ на зърно, маслодайни семена и торове от Черно море, се посочва в доклада, като обемите все още текат от Русия и Беларус – макар и със санкции, затрудняващи търговията – производството и износът на Украйна през 2022/23 г. предстои да бъдат силно намалени.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X