Изненадващо единодушен отпор на зелени и земеделци срещу предложение на ЕС

Земеделските законодатели в Европейския парламент са обединени в възмущението си срещу неотдавнашното предложение на изпълнителната власт на ЕС, в което емисиите от земеделието се броят като тези от индустрията.

„Тук бяхме почти напълно единодушни“, бяха изненадващите думи, произнесени от евродепутата от Зелените Беноа Бито на съвместното заседание на комисиите по околна среда (ENVI) и по земеделие (AGRI) тази седмица. Тези заседания са известни с вечните сблъсъци между зелени и земеделци. Но не и този път.

„Това, което забелязахме, е че предложението на Комисията изобщо не е допустимо“, каза зеленият евродепутат. „За първи път Комисията успя в нещо: те ни накараха всички да се обединим зад отхвърлянето на текст, който ни предложиха“, продължи той.

Въпросът, който така обедини възгледите на зелените и агродепутатите, е настоящото предложение за изменение на директивата за индустриалните емисии (IED), което беше представено миналия април.

В сегашния си вид директивата вече обхваща малък брой животновъдни ферми – около 4% от фермите за свине и птици в ЕС. Според Комисията оценката на директивата е показала, че тя е успяла да намали емисиите по пропорционален начин.

Сега изпълнителната власт на ЕС вярва, че рамката може да бъде адаптирана, за да обхване по-голяма част от животновъдния сектор, за да се намалят емисиите в съответствие с целите на Зелената сделка на ЕС и стратегията на ЕС за метана.

Предложението разширява обхвата на директивата, като вече включва и едър рогат добитък и понижава праговете за свине и птици, като по този начин обхваща 13% от най-големите ферми за говеда, свине и птици в цяла Европа, които представляват 60% от емисиите на амоняк и 43% от емисиите на  метан  от животновъдния сектор на ЕС.

Комисията защити предложението си, заявявайки, че ще остави огромното мнозинство от 1,5 милиона ферми в ЕС извън обхвата на директивата и ще обърне внимание на естеството, вида, размера и гъстотата на фермите за всяка дейност по отглеждане.

Предложението обаче беше категорично отхвърлено от законодателите в земеделието. Въпреки че им беше предоставена изключителна компетентност по отношение на определенията, включени в директивата, те споделят компетентност с комисията ENVI по основните разпоредби, свързани с отглеждането на животни.

„Имам радикално мнение относно ситуацията“, каза белгийският десноцентристки евродепутат Беноа Лутген, докладчик по досието на комисията AGRI. Да се ​​разглежда селското стопанство като индустрия е „ужасно“, продължи той, подчертавайки важността на очертаването на граница между индустриалното и семейното земеделие.

Всъщност основната причина за „обединената” опозиция е концептуална. Това се отнася главно за сравнение на животновъдния сектор с други индустриални сектори.

Междувременно, за евродепутата социалист Паоло Де Кастро, новата директива рискува „допълнителна административна тежест за най-малките и следователно най-слабите ферми“.

В становището, изготвено от докладчика на AGRI, се подчертава, че предложението на Комисията всъщност може да наложи по-висока концентрация на индустриалното земеделие и драстично намаляване на малките ферми.

Основният въпрос е къде законодателите на ЕС ще определят прага за прилагане на правилата срещу замърсяването.

В предложението на Комисията директивата ще обхване всички промишлени ферми с повече от 150 животински единици.

Една единица се състои от пасищния еквивалент на една възрастна млечна крава, произвеждаща 3000 кг мляко годишно. Според тези изчисления 150 животински единици са еквивалентни на 150 възрастни крави, или 375 телета, или 10 000 кокошки носачки, или 500 прасета, или 300 свине майки.

Борбата за IED между Комисията и законодателите ще продължи до края на законодателния мандат.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X