Глобалната селскостопанска криза се превръща в хронична след девет месеца война

Въпреки че пшеницата и царевицата поевтиняват с 3% този месец, те са с 21% по-скъпи от януари 2022 г. Някои анализатори предупреждават, че идва „сериозна криза“ с повече глад и бунтове заради цените на храните, пише испанския портал efe.

Глобалната продоволствена криза, причинена от войната в Украйна, стана хронична след девет месеца и като всяко хронично състояние има възходи и падения, които в този момент са облекчени от споразумението за зърнените коридори и загрижеността за торовете. Девет месеца след началото на войната между два големи селскостопански играча (Русия и Украйна), много анализатори посочват, че кризата е назрявала и преди – поради инфлацията или климата, но сега има малко съмнения относно нейния обхват и много несигурност, относно бъдещите доставки на храна.

Четиримесечното удължаване на споразумението за зърнените коридори между Русия и Украйна – с посредничеството на Турция и ООН – за износ на зърно по море облекчи напрежението и гарантира доставките. Следователно кривите на цените на зърното и маслодайните семена са в момент на „долу“ спрямо „върхове“ като тези, регистрирани през пролетта, но нестабилността е латентна.

Украйна е водещият доставчик на царевица за Испания – страна с дефицит – и четвъртият по големина износител в света; също така води световния износ на слънчогледово масло и е водещият доставчик на този продукт на испанския пазар. Русия е вторият по големина износител на пшеница (считайки Европейския съюз (ЕС) като първи блок) и я продава главно в Близкия изток и Северна Африка; Украйна е пета. При торовете Русия също води износа с 15% от световните доставки.

Моментен спад на цената
Пактът за износ на украинските зърнени култури и статистиката на организации като Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA) относно достатъчността на културите намалиха търговското напрежение. Транзитът на зърнените култури от Украйна зависи от факта, че на пазарите има “ 20 милиона тона“ и с удължаването на споразумението доставките са гарантирани.

Досега този месец цените на пшеницата, царевицата и ечемика са паднали с 3% на испанските пазари. Но меката пшеница и царевицата са с 21% по-скъпи в сравнение с януари и спокойствието може да бъде нарушено всеки момент. Испания внася 15 милиона тона зърнени култури годишно и между шест или седем милиона тона маслодайни семена, основни суровини за фуражи. Ясно е, че няма проблем с доставките в ЕС, но други страни вносителки могат да имат затруднения поради цената му.

Торове
Земеделците са притеснени от торове, които са се утроили или дори са станали петкратни в това. ЕК определи кризата с торове като най-сериозна от 50 години. „Най-сложният период“ на цените на природния газ обаче е преодолян – през лятото той доведе до затваряне на заводи за амоняк -, така че ако е възможно да се възобнови европейското производство на азотни и фосфатни торове, цените ще паднат. Правителствата на ЕС обсъждат мерки за облекчаване на този проблем, като държавна помощ или приоритет, даден на производителите на торове при използването на газ, ако доставките бъдат прекъснати

Уроците и пътят
Изправен пред войната, Брюксел показа специфична гъвкавост в някои правила на Общата селскостопанска политика (ОСП), за да даде предимство на земеделските култури, но остава твърд в предложенията си за ускоряване на зеления преход.

Изследователски лаборатории („Мозъчни тръстове“) като Центъра за международни отношения Cidob Barcelona, ​​Chatham House или Испанския институт за стратегически изследвания (IEEE) заключават, че войната е ускорила кризата в търговията с храни, започнала преди февруари. В докладите си те препоръчват действия на правителството и трансформация на веригите за доставки, тъй като, както се посочва в доклад на IEEE, „се задава сериозна криза“, която не само ще увеличи глада, но може да предизвика граждански вълнения поради цената на храната.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X