ОИСР призова за премахване на земеделските субсидии в световен мащаб

Публичните разходи трябва да се отдалечат от изкривяващите и вредни за околната среда земеделски субсидии, според генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман.

Министрите на селското стопанство от 48 страни от ОИСР се събраха в Париж,  за да обсъдят глобалната продоволствена сигурност и устойчивото производство на храни в контекста на спираловидните цени на храните и климатичните сътресения преди годишната конференция на ООН за изменението на климата .

В своите встъпителни бележки генералният секретар на ОИСР Корман каза, че в световен мащаб правителствата предоставят над 800 милиарда долара годишно под формата на субсидии и друга подкрепа за селскостопанския сектор, но само 13% от тази подкрепа отива за инвестиции в иновации.

„Вместо това твърде голяма част от тази подкрепа е неефективна. Това е несправедливо прехвърляне на доходи към фермерите, като облагодетелства повече по-големите фермери и твърде често е вредна за околната среда“, подчерта той.

Корман призова страните-членки на ОИСР да „променят тази тенденция чрез постепенно премахване на изкривяващите субсидии и пренасочване на публичните разходи към по-устойчиви и издръжливи селскостопански и хранителни системи“.

Той също така призова да се „запазят пазарите отворени и прозрачни“, което включва премахване на ограниченията за износ.

EURACTIV се свърза с Деймиън О’Конър, министър на земеделието на Нова Зеландия и съпредседател на срещата на министрите на земеделието на ОИСР. Министърът каза, че „винаги ще се застъпва за реформа на земеделските субсидии, които допринасят за неефективно производство, разточителни емисии и изкривени пазарни цени.“

Въпреки че Нова Зеландия няма програма за субсидиране на фермерите, той посочи, че „страните възприемат свой собствен подход към това“ и „все повече осъзнават, че вредните селскостопански субсидии са вредни за глобалната околна среда“.

Европейският съюз има една от най-големите програми за земеделски субсидии в света със своята Обща селскостопанска политика (ОСП) на стойност 270 милиарда евро. Исторически ОСП е била критикувана по време на търговските преговори с трети държави, че е твърде протекционистка.

В наскоро публикуван доклад ОИСР разкритикува ОСП, че не си поставя екологични цели, въпреки че селскостопанските разходи на блока за действия в областта на климата са високи.

Докладът сравнява селскостопанските политики на 54 държави, като подчертава други държави, в които финансовата подкрепа не е ефективно насочена към действията по климата в селскостопанския сектор.

Зелената архитектура на ОСП беше реформирана през 2021 г., за да благоприятства „по-екологичните“ земеделски практики чрез така наречените екосхеми. Въпреки това, според доклада на ОИСР от юли, схемите за доброволни стимули като екосхемите не са достатъчни и ЕС ще трябва да определи цена на селскостопанските емисии.

Окончателната декларация, подписана от министрите на ОИСР на 4 ноември, също така призовава страните да оценят „ефективността и ефикасността на селскостопанските политики за насърчаване на подобрени екологични резултати, включително чрез изследване на вредните за околната среда и полезните субсидии“.

За първи път селското стопанство ще бъде включено като ключова тема на 27-ата сесия на годишната среща за климата COP 27 на ООН,  която ще се проведе от 6 до 18 ноември в Шарм ел-Шейх, Египет.

„Нуждаем се от подновяване на усилията, за да гарантираме, че селскостопанските политики са напълно в съответствие с нашите дългосрочни климатични цели и резултатите от COP27“, каза генералният секретар на ОИСР.

Тъй като хранителните системи представляват около една трета от глобалните емисии, той отбеляза, че „амбициозните и ефективни действия срещу изменението на климата“ от селскостопанския сектор са от решаващо значение.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X