UPL – една по-различна компания

Световни постижения за българските земеделци

ЮПЛ съчетава най-модерните техники в конвенционалното отглеждане на културите с биотехнологии, за да предлага решения от световна класа. Компанията работи в тесни партньорски взаимоотношения с българските земеделци

Ако ви трябват качествени продукти за растителна защита, ако търсите иновативни и работещи решения в земеделието, то ЮПЛ е вашият партньор. Компанията е сред първите 5 компании за селскостопански решения в световен мащаб. Предлага интегрирано портфолио от патентовани продукти за растителна защита за различни масови и специализирани култури, сред които обеззаразители за семена, торове и продукти за растителна защита, биологични решения и препарати за съхранение на продукцията след прибиране на реколтата. Компанията не предлага отделни продукти, а цялостни решения.

Портфолиото на ЮПЛ от биологични решения и качествени иновативни препарати за растителна защита е проектирано да гарантира повишени добиви чрез стимулиране, хранене и по-устойчива защита на културите.

За да постигнем заедно едно по-успешно и печелившо съвременно земеделие. За да отговорим на нуждите на нашите клиенти, в ЮПЛ прилагаме най-добрите формулационни технологии и локализиран подход за разработване на смеси. Те отговарят на всички изисквания на земеделците, като по този начин служителите ни са способни да разработят персонализирани стратегии, решаващи нуждите на производителите на конкретна култура в съответния регион“, сподели Антон Илиев, управител на ЮПЛ България, пред българските зърнопроизводители по време на Десетия Агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдив. Той заедно с Георги Борисов, Търговски мениджър на ЮПЛ България, представиха пред земеделците работата си и споделиха новини за решенията, с които компанията разполага в момента, както и повдигнаха завесата за това какви нови продукти ще има в портфолиото на ЮПЛ през 2023 година.

В глобален план UPL има над 10 000 служители в цял свят. В портфолиото на компанията има над 13 000 регистрирани продукта. Очакваните приходи от продажби през 2022 г. в световен мащаб са 6,2 млрд. щатски долара, а печалбата преди данъци и такси – 1,4 млрд. щатски долара. Това прави UPL един от лидерите на световния пазар на продукти за растителна защита и биологични решения. И по двата показателя компанията има ръст от 19% за настоящата година, което я прави една от най-бързорастящите компании в сектора в света. Тези цифри правят ЮПЛ номер едно при биорешенията и номер пет в света по продажби на продукти за растителна защита.

Как се постигат тези впечатляващи цифри?

„Имаме представителства в 138 държави в цял свят, които чрез стратегически разположени заводи биват снабдявани бързо и навреме. 90 процента от продуктите, които идват в България са от заводите на ЮПЛ в Белгия, Франция и Великобритания. Това ни прави много гъвкави при производството и доставката на продуктите. Компанията има 18 научно-изследователски центъра, които работят активно за превръщането на ЮПЛ в една още по-високотехнологична компания, която от номер 5 в света, да излезе на още по-челни позиции“, обясни Антон Илиев.

Амбициите на ЮПЛ за пазара в България са не по-малки от тези на глобално ниво. Компанията е успяла вече да създаде изключително професионален и сплотен екип.

За нас сделката не е на всяка цена, за нас важното е да решим проблемите на земеделците“, казват специалистите на ЮПЛ. За тях най-голямото удовлетворение е когато видят положителните резултати в стопанствата на клиентите, които са им се доверили.

ЮПЛ съчетава най-модерните техники в конвенционалното отглеждане на културите с биотехнологии, за да предлага решения от световна класа, в партньорски взаимоотношения с българските земеделци, които са изградени на базата на взаимно доверие и правилни решения. Специалистите на ЮПЛ познават земята и проблемите на земеделците, с които работят и имат решения за тях, където и в България да се намира тяхното стопанство. Затова и в България вече едва ли има земеделец, който да не е използвал в своята работа поне един продукт на компанията.

Кой са основните продукти на компанията за Сезон 2023, разказа Георги Борисов, Търговски мениджър на ЮПЛ България.

Компанията е водеща в основни сегменти на земеделието в България. Противожитните хербициди за слънчоглед включват Селект Супер, с второ търговско наименование Центурион Супер, Пантера. С тях компанията е лидер в сегмента на противожитни хербициди в слънчоглед и рапица. При широколистните плевели в житни култури ЮПЛ предлага Ксанаду и Мустанг Форте. Ксанаду въпреки, че е отскоро на пазара, бързо се превърна в един от първите избори за хербицид в житни култури. Три фунгицида в пшеница предлага ЮПЛ – Зоксис, Еминент, Микротиол. Според проблемите на полето, могат да се ползват както заедно, така и самостоятелно.

Инсектицидите са сегмент, в който ЮПЛ инвестира изключително много. В него компанията разполага с доста широко портфолио. Цитрин Макс е най-концентрираният циперметрин на българския пазар – 500 грама на литър. Това го прави много удобен и лесен за работа продукт, на много добра цена.

Продуктите от серията Ранкона предлагат безкомпромисен контрол на болести при обеззаразяването на семена от пшеница и ечемик. Има много удобна за работа микроемулсионна формулация.

Сигнал е един от малкото регистрирани инсектициди за обеззаразяване на българския пазар срещу телен червеи. Това не е евтино решение, но който го е пробвал, продължава да го използва.

При складовите неприятели един от първите патенти на компанията ЮПЛ и една от нейните емблеми е Куикфос. Това е продукт, който стига до складовете в цялата страна и предпазва от неприятели българското зърно.

Портфолиото на ЮПЛ с биостимулатори също е много богато. Има продукт за всяка важна култура в българското земеделие и за всяка една фаза от нейното развитие.

Продукти, при които компанията е единствен собственик на патента и само и единствено тя предлага на пазара.

Ксанаду е двукомпонентен хербицид за контрол на широколистни плевели в житни култури. Какво го отличава от останалите и защо така бързо през последните три години се утвърди като еталон при контрола на широколистни плевели?

Единствено и само ЮПЛ притежава белсулфорон и има регистрация в Европа в пшеница, ечемик, ръж и тритикале, и предлага това активно вещество. Еталон не само при широколистните, но и при ефемерните плевели, които са особено сериозен проблем както през есента, така и през пролетта, особено през последните години с все по-масовото навлизане на минималните и щадящите почвата обработки. Активните вещества са допълнени освен с бенсулфорон, с 4% медсулфорон за по-добър и ефективен контрол на мак. Продуктът може да бъде приложен както през есента в много начални етапи от развитие на културите, така и през пролетта до флагов лист без той по никакъв начин да оказва влияние върху бъдещия добив и без каквато и да е фитотоксичност.

Ксанаду дава пълен контрол на всички икономически важни плевели и изключително добър контрол на ефемерните плевели, независимо от фазата, в която се намират. Възможност за смесване с повечето предлагани на българския пазар противожитни хербициди.

Селект Супер е другият препарат с активно вещество, при което ЮПЛ е лидер на българския пазар. Продуктът се предлага под две търговски наименования – Селект Супер и Центурион Супер. Той съдържа активно вещество Клетодин -120 грама на литър готова за работа формулация с добавени всички необходими прилепители и омокрители. Селект Супер е номер едно на пазара, защото работи там, където другите продукти не успяват. През последните години се наблюдава доста сериозна резистентност, особено при някой плевели като видовете райграс, овсигата, власатката, където масово използваните противожитни хербициди не работят достатъчно добре или са силно повлияни от абиотичните условия на средата и тяхната ефикасност не винаги е достатъчно висока. Там работи Селект Супер.

Интересен факт е неговата изключителна пластичност по отношение на условията, при които може да бъде приложен. Селект Супер работи достатъчно добре както при сравнително ниски температури на средата, например при есенно приложение в рапица, така и приложен през пролетта, когато температурите са относително по-високи без това по никакъв начин да оказва влияние върху културата, независимо дали става дума за слънчоглед или рапица.

Иновацията днес е дума, която много компании използват. Но ЮПЛ има правото да я използва с пълно право за новия си продукт Ваксипан Дуо, който е нов не само за българския пазар, но и за европейския. От тази година на пазара компанията пуска двукомпонентно фунгицидно решение за контрол на болестите в житни култури. Две активни вещества, системен фунгицид, съчетан с транслуминарно действие на второто активно вещество. Какво прави третирането с Ваксиплан Дуо? То предизвиква синтез на специфични резистори, които от своя страна индуцират синтеза на фитоанексиди, от друга страна на генно ниво повлияват активността на гените, отговорни за синтеза на ПР протеините. Тези две неща имат пряко значение за устойчивостта на растителната клетка към болести.

От друга страна, приложен превантивно, преди възникване на инфекцията, Ваксиплан Дуо предизвиква изключително силна имунна реакция в растението, която води до формирането на различни морфологични бариери, които ограничават възможността на фитопатогена да проникне в растителната клетка. По този начин се осигурява чист от болести посев. Това са трите основни механизма, по които работи Ваксиплант Дуо. Ново активно вещество и ефективен контрол на всички икономически важни болести в житните култури.

И на края бе представен поредният различен продукт. Това е Зеба. Той се предлага на българския пазар от миналата година и вече се търси много от българските земеделци. Обратната информация от тези, които са го ползвали е изключително положителна. Зеба е микрогранулиран почвен подобрител и абсорбент за вода. Продуктът подобрява, балансира водно-въздушния режим в кореновата зона на растенията, осигурявайки балансиран воден режим.

Зеба хваща водата в моментите, когато тя е в излишък, увеличавайки от 300 до 500 обема на всяка отделна гранулка, като има от 300 до 500 цикъла на освобождаване на задържаната вода. Продуктът осигурява блокиране на излишната вода и нейното освобождаване в онези етапи от развитието на културата, когато тя е недостатъчна. Продуктът не само регулира водно-въздушния баланс на културите, в които е приложен, но и дава възможност за по-прецизно и добро усвояване на вложените макроторове. Задържайки излишната вода, Зеба блокира азотът, разтворен в тази вода, не позволявайки този азот да бъде отмит и отнесен от подпочвените води, а да бъде използван в момент, когато е необходим за растенията. Продуктът е микрогранулиран и лесно и бързо може да бъде приложен при засяването на културата с апликатори за микрогранулирани торове.

Общо шест нови продукта ще предложи компанията на българския пазар през Сезон 2023 г. в различни сегменти.

ЮПЛ има над 50 регистрирани продукта на българския пазар. ЮПЛ е динамично променяща се компания и в унисон с бързопроменящите се тенденции в земеделието, стремежа към едно по-устойчиво производство и по-предвидими резултати. Компанията активно работи в посока да осигури продукти за съхраняване на структурата и почвеното плодородие. Продукти, които да осигурят устойчивост на бизнеса, на земеделието и в крайна сметка – това, към което всички земеделци се стремят – качествени работещи продукти с ниски остатъчни количества в крайната продукция и по възможност минимален въглероден отпечатък.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X