Войчеховски изненадващо видя проблем в ЕС, причинен от украинските земеделски стоки

В изказването си пред родния си парламент в Полша, той каза, че ще предложи бариери за хранителни продукти, чиито внос в някои държави от ЕС е прекомерен и притеснява фермерите

„ЕС трябва да преразгледа споразумението си за свободна търговия с Украйна и да въведе ограничения върху вноса на някои хранителни продукти“. Това каза комисарят по земеделието Януш Войчеховски пред членове на полския парламент в сряда, съобщи „Политико“.

Коментарите на полския комисар категорично противоречат на официалната позиция на ЕС, че разрешаването на неограничен износ на храни от Украйна е от съществено значение за подпомагане на опустошената от войната икономика на страната. 

През последните месеци беше възможен само ограничен износ на украинска продукция през традиционния черноморски експортен маршрут. Брюксел отвори алтернативен сухопътен маршрут към ЕС, когато пусна т. нар. ленти за солидарност през май и подписа споразумение с Киев през юни за спиране на всички вносни мита върху украински стоки за една година.

Споразумението трябва да изтече следващото лято, но Комисията обмисля удължаването му до края на 2024 г.

„За някои продукти тази политика ще трябва да бъде преразгледана“, каза Войчеховски. 

Докато западният коридор е спасителен пояс за икономиката на Украйна и нейните фермери, той изложи фермерите в родната страна на Войчеховски на по-голяма пазарна конкуренция. Това е развитие, което може да доведе до политически последици за дясното правителство на страната, водено от партията „Право и справедливост“ (PiS), което ще трябва да защити гласовете в селските райони, за да запази властта на общи избори, предвидени до септември 2023 г.

Проблеми за фермерите от Полша, Румъния и България

„Познавам притесненията на фермерите и виждам проблема“, каза Войчеховски, самият той високопоставен представител на PiS. Той отговаряше на въпрос дали Комисията ще се заеме с проблема с вноса на храни от Украйна, които вместо да бъдат изнесени другаде през пътищата за солидарност, остават блокирани в граничните региони на Полша .

„Помощта на Украйна е наш стратегически приоритет и това не подлежи на обсъждане. Това е въпрос на сигурност, но за някои продукти тази политика ще трябва да бъде преразгледана. Вносът на някои селскостопански продукти наистина се е увеличил няколко пъти след отварянето на търговията с Украйна. Просто идват твърде много стоки.”

Войчеховски посочи царевицата, рапицата и домашните птици като примери за хранителни продукти, които „пристигат в прекомерни количества“. Той каза, че Румъния и България също са потърпевши от „проблематично“ увеличение на вноса на слънчоглед и слънчогледово масло от Украйна.

Доклад на Комисията за украинските продукти, предмет на споразумението за свободна търговия, установи, че ЕС е видял „значително увеличение на вноса на … птиче месо, яйца, мляко на прах, масло, захари, нишестета, трици и някои зърнени храни“. Изпълнителната власт на ЕС обаче все още не е достигнала до позиция дали да предприеме някакви действия за справяне с увеличените притоци.

Войчеховски каза, че решението дали да се въведат мита върху хранителните продукти „ще зависи от много комисари … но моето мнение е, че има проблем. Там, където този износ ясно се е увеличил, ще говоря в полза на въвеждането на ограничения върху вноса.

Селското стопанство играе жизненоважна роля в икономиката на Украйна, като представлява около една пета от БВП на страната и 40 процента от износа. Брюксел наскоро обяви инвестиция от 1 милиард евро за засилване на наземните канали за солидарност на ЕС, през които Украйна успя да изнесе около 17 милиона тона хранителни продукти от началото на руската инвазия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X