Оранжерийните краставици в Германия поскъпнаха с 10% поради данъка върху емисиите на CO2

Немският собственик на зеленчукови оранжерии Вили Сипел пристъпи към събиране на първата реколта от краставици, тъй като по това време на годината пресните зеленчуци са много търсени на вътрешния пазар в Германия. Портфолиото на производителя включва, освен обичайните оранжерийни сортове, екзотични змийски краставици и корнишони, пише порталът www.hortidaily.com.

Понастоящем Сипел отглежда зеленчуци на 13 декара парникови площи (от които 8 декара са краставици и 5 дка домати), а в близко бъдеще той планира да разшири оранжерийните си площи.

„Обслужваме широка клиентела, независимо дали става дума за гастрономи, пазари за храни, редовни седмични клиенти или търговци на едро. Естествено че поради рестрикциите на коронавируса и социалното блокиране, ние изпитахме допълнително главоболие през изминалите години. Но не загубихме. Просто обемът, който обикновено доставяхме на гастрономния сектор, прехвърлихме в регионалната търговия на едро. Освен това коронавирусната пандемия не се отрази на цените на зеленчуците – обяснява производителят и допълва: – С краставиците в нашата оранжерия успяхме да постигнем рекордни приходи като цяло, защото конкурентите ни, които произвеждаха на открито, повсеместно трябваше да се борят с късните студове, предизвикали загуба на качество. Освен това поради недостиг на сезонна работна ръка, на открито бяха засадени по-малко култури, което доведе до съответно по-малка реколта.“

Вили Сипел споделя, че в близките няколко години се очаква възходяща тенденция на цените на оранжерийните зеленчуци. „От миналата година в Германия е въведен данък върху емисиите на въглероден диоксид (CO2.) Само заради него цените на краставиците се вдигнаха средно с 10% в сравнение с предходна година. Вече се нуждаем от допълнителна цена от 1,20 до 1,40 евро на квадратен метър през 2021 г., за да компенсираме този данък върху CO2 “, заключава зеленчукопроизводителят.

По силата на Закона за защита на климата в Германия от 2021 година немските производители на оранжерийна продукция се облагат с данък за емисиите на CO2 за изкопаеми горива. Възобновяемите източници на енергия са безплатни. През първата година налогът бе по 10 евро за тон СO2 и ще достигне до 35 евро за тон през 2025 година.

„Това е истинска трагедия“, оплаква се президентът на Немската централна градинарска асоциация ZVG Юрген Мерц. И допълва, че оранжерийното производство се принася в жертва като пешка за Закона за защита на климата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X