Съмнителни сделки със земеделска земя в Нидерландия

В Холандия брокери очевидно продават разпокъсана земеделска земя на прекомерни цени. Хиляди вече са пострадали от измамата – и са платили завишени цени за нея.

Агенти за недвижими имоти са продали множество земеделски парцели в Нидерландия на значително завишени цени. Както съобщи телевизионната станция RTL Nieuws, брокерите първоначално купуват голям земеделски парцел. След това го разделят на по-малки парцели и ги регистрират в имотния регистър. След това малките партиди се предлагат за продажба.

На потенциалните купувачи се съобщава, че в обозримо бъдеще въпросните площи ще могат да се използват като земя за застрояване и следователно стойността им ще се увеличи значително. Но в повечето случаи това не е така. Вероятно десетки хиляди купувачи вече са били „измамени“ по този начин.

Покупната цена е завишена десетократно

Според RTL Nieuws средната цена на холандската земеделска земя през последните 17 години е била около 4,50 евро на квадратен метър според оценки на службата за поземлен регистър.

След разделянето на парцелите на по-малки блокове обаче продажната цена се повиши до средно 55 евро. От 2005 г. досега с такива транзакции са платени приблизително 384 милиона евро.

Купувачът трябва да докаже измамата

Според телевизионния оператор търговията с малка земеделска земя като цяло е законна, освен ако купувачът не докаже, че агентът е предоставил невярна информация. В случай на невярна или подвеждаща информация обаче може да се заведе дело или да се започне производство пред надзорния орган на финансовия пазар.

Освен това отговорният нотариус може да бъде съден. Това е така, защото той има задължението да предостави информация на купувача. В Нидерландия агентите за недвижими имоти обикновено работят заедно с постоянен нотариус по проекта.

Цените на земеделската земя растат бързо

Междувременно цените на земеделската земя в Нидерландия продължават да се покачват значително. Холандската служба по кадастъра определи средната цена на земеделската земя през третото тримесечие на 2022 г. на 75 300 евро/ха. Това е с 9,1% повече спрямо второто тримесечие на същата година и с 10% повече от цената, определена за цялата 2021 г.

Средната цена за пасища през третото тримесечие нараства с 5,5% до 67 100 евро/ха спрямо периода от април до юни 2022 г. Обработваемата земя за отглеждане на силажна царевица поскъпва с 9,5% до 80 500 евро/ха .

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X