Във Великобритания се търсят все по-мощни трактори, според данни на Асоциацията на земеделските инженери

След като публикува окончателните данни за регистрациите на трактори в Обединеното кралство през 2022 г., които показват 4 процента спад на годишна база до 11 580 машини, Асоциацията на земеделските инженери (AEA) прави по-подробно разглеждане, давайки разбивка по мощност и регион.

Средната мощност на всички селскостопански трактори, регистрирани в Обединеното кралство през 2022 г., е 168,4 к.с., което е малко по-високо от предходната година (166,3 к.с.), но е под рекорда, достигнат през 2020 г. (171,0 к.с.), когато пазарът беше нарушен от Ковид-19. Има признаци, че дългосрочната възходяща тенденция на мощностите на тракторите се е забавила през последните години, въпреки че широко разпространените смущения след началото на пандемията може да имат ефект.

Разглеждайки отделните диапазони на мощността, AEA отчита, че основният спад в регистрациите е за машини под 140 к.с., за които са регистрирани 13 процента по-малко трактори през 2022 г., отколкото през предходната година. Над 140 к.с. регистрациите се увеличават в сравнение с 2021 г., въпреки че има спад при най-големите машини, тези над 260 к.с., които представляват малко над 6 процента от общите регистрации.

Регистрациите са намалели в повечето английски региони, с изключение на графствата около Лондон (включително Лондон), Йоркшир и Хъмбър и Уест Мидландс. Трите региона с най-голям брой регистрации обаче – Югозападна, Източна и Северозападна Англия, са записали годишен спад между 2021 г. и 2022 г., като най-рязък е той в Югоизточната част. Шотландия и Уелс също са отбелязали по-малко регистрации през последната година, но в Северна Ирландия са регистрирани малко повече машини, отколкото през предходната година.

Последното е резултат от голямо увеличение през последното тримесечие на годината, период, през който регистрациите в Обединеното кралство бяха с повече от 5 процента по-високи в сравнение с еквивалентния период на 2021 г., обръщайки тенденцията, наблюдавана по-рано през годината.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X