Китай скоро ще обяви комерсиализиране на 18 разновидности на ГМО култури

Очаква се пилотната продажба на китайски ГМ царевични семена да започне през първото тримесечие на тази 2023 г.

Министерството на земеделието и селските въпроси на Китай наскоро проведе среща за проверка на оценката на ГМО, на която бяха прегледани около 20 продукта. Ако сортовете семена бъдат окончателно одобрени, скоро ще бъде обявено пускането на 18 сорта, според селскостопанския портал AgroNews.

Националната ГМО индустрия в момента подготвя списък с основно производство на семена за 2023 г. и специални опаковки, необходими за ГМ семена. Веднага след като сортовете семена бъдат одобрени, производството и продажбата ще започнат официално.

През последните пет години Китай е внесъл средно 86% от соята и 4% от царевицата за вътрешна консумация. От 2020 г. насам вносът на царевица се е увеличил особено рязко.

Очаква се, че отглеждането на високодобивни, висококачествени, устойчиви и високопроизводителни нови сортове ще намали до известна степен зависимостта на Китай от вноса и ще повиши самозадоволяването на страната с важни култури.

Експертите смятат, че в момента има много несигурности, които влияят на глобалното предлагане на храни. В тази връзка Китай прие национална стратегия за постигане на независимо производство на семена и въведе усъвършенствана технология за производство на семена. В контекста на ренесанса на китайската семенарска индустрия, индустриализацията на ГМО няма да отнеме много време.

От гледна точка на общия размер на пазара, пропастта между предлагането и търсенето на някои селскостопански продукти като царевица и соя в Китай се предвижда да се разшири, докато ефектът на увеличаване на добива на ГМО като царевица и соя е доказан. Пазарната стойност на ГМ царевичните семена може да достигне 60 милиарда юана, с обем на продажбите от 36 милиарда юана, с прогнозирана печалба от 10,8 милиарда юана.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X