Европейската комисия прави анкета за нелоялните търговски практики в продажбите на храни

Европейската комисия (ЕК) прави обзор (изследване и проучване чрез анкета) на нелоялните търговски практики (НТП) във веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти, съобщава Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Проучването е насочено към доставчиците на селскостопански и хранителни продукти (фермери, независими производители и предприятия, активни в производството, преработката и дистрибуцията на тези продукти). Поради по-слабата си договорна позиция те често са уязвими от НТП от страна на големите предприятия – купувачи. За да ги защити по-добре, Директива (ЕС) 2019/633 забранява редица търговски практики, пише в съобщението.

Първите две проучвания са приключени през 2021 г. и 2022 г. и резултатите могат да се видят и онлайн на адрес: Unfair Trade Practices (europa.eu)

В тази връзка се приканват всички фермери, независими производители и други доставчици на селскостопански и хранителни продукти да попълнят анкетата. Тя е достъпна на EUSurvey – Survey (europa.eu) (да се избере версията на български език) и е „отворена“ до 15 март 2023 г.

След приключване на проучването резултатите в анонимен вид ще бъдат представени онлайн на адрес:  https://datam.jrc.ec.europa.eu/datam/topic/UTP/

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X