Какви проблеми очакват фермерите в Украйна за пролетната сеитба?

През пролетта Украйна чака втора сеитба в условията на пълномащабна война. Земеделците разказаха пред украински сайт за очакванията и особеностите на подготовката за сеитбата през 2023 г.

Проблемите са еднакви за фермерите в цялата страна: скъпи торове и липса на пари за закупуването им. Липсата на оборотни средства е причинена от непродадената реколта, а в някои стопанства зърното е на склад от 2021 г. Негативно влияние оказват ниските цени на земеделските продукти и проблемите с логистиката. Друг фактор е, че данъчните служители масово блокират данъчни фактури, което не позволява на фермерите да си сътрудничат с контрагентите. Фермите в деокупирани територии или военни зони имат проблеми, свързани с военни действия и противопехотни мини.

Министерството на аграрната политика прогнозира намаление с поне 20% на засетите през пролетта площи спрямо 2021 г. Преките причини са продължаваща окупация, военни действия и минни полета.

Друга особеност на пролетната сеитба ще бъде отказът от сеитба на пшеница в полза на маслодайни култури.

„Не бива да очакваме цялата страна да е засята със слънчоглед, рапица и соя, тъй като има изисквания за редуване на културите. Но ще се увеличат посевите от нишови култури, с елда и грах. Те имат прилични цени в страната, а отглеждането им отговаря на изискванията за продоволствена сигурност“, каза заместник-началникът на Украинската академия на науките Денис Марчук. и добави, че характеристика на пролетната сеитба през 2023 г. ще бъде пролетната сеитба по угар.

Това се потвърждава от интервюирани фермери. Ръководителят на FG Sokil-Agro Халина Осадчук казва, че миналата година фермата е засяла 100 хектара пшеница и планира да засее културата само на тези полета, където се изисква сеитбообращение.

Купих гориво, семена също. Но още не съм купил торове, защото не съм продал миналогодишната реколта. Цената на торовете се увеличи до 37 500 UAH за тон. За сравнение, миналата година те струваха 18 000 UAH/t, а през 2021 г. торовете струваха 9 000 UAH/t. Пшеницата от реколта 2021 и 2022 г. не е реализирана поради ниската цена. Понякога е възможно да се продаде за 100 долара на тон. Затова тази година стопанството ни ще се ориентира към отглеждането на слънчоглед и соя. Но няма да има пролетна пшеница и ечемик“, каза ръководителят на FG Sokil-Agro Халина Осадчук, област Хмелницки.

Подобна е ситуацията и в центъра на Украйна. Фермерите смятат, че цената на торовете не оправдава желания ефект от използването им.

„Днес торовете са скъпи. Спестихме 10-20% от необходимото. Разбираме, че без торене реколтата ще бъде по-малка. Горивото е закупено, семената са закупени частично, но е запазено необходимото количество. Ще сеем царевица, слънчоглед, цвекло и соя. Но ще отглеждаме по-малко царевица, имаме големи остатъци. По това време зърното трудно се изнася. Преди сеехме боб, но тази година няма да го правим, заради ниския добив. Но като цяло считаме, че ще преминем пролетната сеитба задоволително“, – коментира ръководителят на LLC „Kishentsi“ Case Huzinha, Черкаска област.

Спад в продажбите бележат и земеделците от Юга. Освен това масовото блокиране на данъчни фактури им пречи да работят. Но те няма да променят структурата на реколтата.

„Един от проблемите, които много ме притесняват, е лошото изпълнение и блокиране на данъчни фактури. Колата може да стои на опашката за разтоварване две седмици. Следователно продукт има, но пари от него няма. А всяка продажба веднага буди подозрението на данъчните и съответно блокиране на фактури. Поради това е трудно да се работи с доставчици. Някои фактури могат да бъдат отключени, други не. Вече има съдебно решение за деблокиране, но данъчните не искат да го изпълнят. Няма да променя структурата на посевите, защото работим по определена технология“, казва Анатолий Запорожан, ръководител на ООО „ЮГ Агросервиз“, Одеска област.

Най-лошо е положението за фермерите в деокупираните региони и тези, разположени близо до фронта. Обстрелът и минираните полета увеличават проблемите на фермерите там.

„Още нищо не съм купил за пролетна сеитба. От 3000 хектара имам 1000 хектара минирани. Подадох молба за сапьорска работа веднага след деокупацията. От Държавната служба за извънредни ситуации казват, че няма да разчистват мините в близко бъдеще, защото нямат време. Сега комуникираме с близките ферми, за да разчистим полетата сами. Положението при съседите е още по-лошо, цялата им земя е „засята“ с експлозиви. Сами ще търсим изход, защото днес е по-евтино да купиш поле, отколкото да го разминираш. Обмисляме възможността да закупим дрон, който търси мини или да наемем специална кола. Иначе животът няма да се върне в нашите села. Трябва да разминирам нивите и да посея семената тази година“, каза Олег Гирман, ръководител на Yavirske PE, Харковска област.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X