Министър Гечев: Никой да не очаква от нас да работим извън закона!

По много мерки в Стратегическия план сме в процедура на правене на технологични карти и определяне на нови ставки. По много от тях не знам защо са определени настоящите ставки, те са правени от предишния кабинет. Това ще наложи промени в Стратегическия палн. Това каза министър Явор Гечев пред производители на плодове и зеленчуци днес в Пловдив. И попита – Нали е ясно, че парите в Стратегическия план няма да станат повече? Ако ги увеличим на едни сектори, те ще намалеят при други. Така че недоволни ще има и след корекцията на Стратегическия план. „Процедурата се движи според законовите изисквания. Да, Стратегическият план ще бъде променен, но не може някой бранш да очаква от нас да работим извън закона за каквото и да било. Диалогът ще продължи и той ще бъде прехвърлен в Мониторинговия комитет, който ще е представител на всички организации. Работим сериозно и отговорно, на базата на разумната политика, без партенки и фойерверки. Опитваме се да пазим баланс. Ние като министерство на земеделието пазим интересите на земеделците, опитваме се да намерим повече пари за тях. Но същевременно българското общество негодува от високите цени на храните.“.

Министър Гечев също така обяви, че Наредбата за директните плащания е готова, а в новия програмен период ролята на браншовите организации, ще е водеща.

“В Стратегическият план има редица неща, които ще бъдат делегирани на браншовите организации. Като да очертават културите на собствените си членове като им помагат по този начин. Не просто да представляват сектора си при диалога, а да започнат да извършват дейности, които иначе всеки от нас трябва да е едновременно агроном, инженер, счетоводител, експерт по еврофондове”, обясни Гечев и посочи, че при подобни срещи за него е възможност да проследи развитието и ефекта от това, което прави министерството, като припочни, че от тази седмица започва и разяснителна кампания по прилагането на Сратегическия план за Кампания 2023.

Министър Гечев съобщи, че 108 технологични карти вече са готови. И още, че през 2023 г. помощта за земеделците заради Украйна ще бъде платена преди средата на годината.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X