Луковичните цветя в градината могат да цъфнат по-рано

Eдна много добра възможност за ускоряване цъфтежа на луковичните цветя в градината с 2-3 седмици по-рано е т.нар. студен форсаж. Той се прилага на място – там където растенията са постоянно засадени още през миналата година.

На повечето места в страната поради топлата зима, първите пролетни цветя – кокичетата отдавна цъфнаха и вече прецъфтяват. За да не се получи празнота в градината рано напролет, можем чрез подръчни средства да предизвикаме по-ранен цъфтеж на повечето от луковичните цветя.

Чрез студен форсаж можем да провокираме към по-ранен цъфтеж луковиците на красивите на нарциси, зюмбюли, лалета, момини сълзи и др.

Какво представлява студеният форсаж?

Самото име – студен форсаж – подсказва, че за ускоряване на цъфтежа не се изисква допълнително отопление на растенията. Всеки запален любител-цветар знае къде е засадил луковиците на зюмбюлите, нарцисите, лалетата и др. Още повече, че някой от тях вече напират в резултат на топлото време и са се показали над почвата.

За да им помогнете да цъфнат с 2-3 седмици по-рано, е необходимо в началото на февруари върху лехите да изградите полиетиленови тунели.

Как да изградите тунелите?

За целта използвайте телени или пластмасови полуобръчи, краищата на които се забиват в почвата над лехите, където отглеждате цветята. Върху така забитите полуобръчи поставете полиетиленово фолио, така както правите това за ранните по-студоустойчиви зеленчуци. Краищата на полиетилена затиснете с почва или подходящи предмети, така че да е устойчив на вятър.

Чрез студения форсаж, без използване на каквото и да било отопление се постига оптимизиране на температурния режим и растенията започват да се развиват по-бързо. В резултат на това цъфтежът им настъпва с 2-3 седмици по-рано.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини