Варосваме стъблата на дръвчетата

Макар и кратък, февруари има славата на малък сечко, защото зимата все още е в разгара си и може да ни сполетят тежки студове. Това е причината да помислим за дръвчетата, които отглеждаме и при хубав ден да им обърнем малко внимание.

Как да предотвратим рани по стъблата на дръвчетата

За да избегнем раните от слънчев пригор по дръвчетата, в топлите дни на февруари трябва да опресним варосването на стъблата и основата на дебелите клони. Разтворът се приготвя, като в 10 литра вода се разтварят 2-3 кг гасена вар. Нанася се с четка.

Отводняваме корените на ягодите

Ако след стопяването на снега в лехите от ягоди се е задържала вода, корените могат да загинат от удавяне, поради липса на кислород. За да го предотвратим, правим вадичка с наклон, която да отведе излишната влага от растенията.

При липса на сняг, проверяваме дали мулча, който сме направили, за да защитим корените на ягодите от студ си е на място. Ако вятърът го е издухал, трябва да го подновим.

Защитаваме от студ корените на новозасадените дръвчета

Дръвчетата, които сте засадили през есента имат слаба и неукрепнала още коренова система. Това ги прави уязвими на вятър и студ. При отсъствие на сняг, покрийте пристъбления кръг с торф, хумус или суха трева. Това е особено необходимо при новозасадени ябълкови дръвчета присадени на слабо растяща подложка. Ако около фиданките няма сняг или вятърът го е издухал, корените им са много близо до повърхността на почвата и могат да измръзнат при температура от -15°C.

Продължаваме борбата с гризачите

За да не ни изненадат неприятно гризачите, проверяваме периодично за повреди от тях. Това можем да направим, като разровим почвата в основата на стъблото. Ако забележите следи от нагризвания, трябва да предприемете мерки за унищожаване на мишките. Това може да стане с капани или отровни примамки.

Унищожаваме гнездата на вредителите

През февруари можем да продължим с премахване зимните гнезда на вредителите от короните на дърветата, ако не сме го направили по рано. Не трябва да оставяме по клоните да висят и мумифицираните плодове, защото те са първичен източник на инфекция.

Държим резниците за присаждане в покой

Събраните по-рано резници, които ще ползваме за калеми напролет трябва да останат в покой до извършване на присаждането. Ако пясъка, в който ги съхраняваме е изсъхнал, трябва да го навлажним. В случай, че нямате подходящо помещение за съхранение на резниците, това може да направите и навън. Подходящо място за това е канавка зад северната страна на сграда. Там температурите са ниски и резниците ще останат в покой до присаждането.

Предишна статияКъсно зимно пръскане

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X