Заместник-министър Джиков връчи „Златен ритон“ в Международния конкурс за вина и спиртни напитки

Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков връчи „Златен ритон“ в категорията за розе от последна реколта в Международния конкурс за вина и спиртни напитки. Тази година отличието се присъдено на Craftman’s selection от Каберне совиньон и Гъмза на „Ловико лозари” АД. Събитието се състоя снощи и е част от програмата на тазгодишното 30-то издание на „Винария“, което се провежда под егидата на Министерството на земеделието.

На церемонията по награждаването Тодор Джиков коментира, че международни изложби като „Винария“ са в основата и са изключително важни за завръщането на България на световната карта на винопроизводителите. „Отличието „Златен ритон“ е гарант за качеството на българското вино“, каза още земеделският заместник-министър.

Наградите „Златен ритон“ са своеобразен „Оскар“ във винопроизводството в България. Конкурсът за вина и спиртни напитки се проведе след 5-годишно прекъсване. Той бе възроден от Съюза на енолозите в България, в партньорство с Университета по хранителни технологии (УХТ) и Международен панаир Пловдив.

По време на събитието бе представена новата магистърска програма „Technology of Wine and Wine-Based Beverages“ на Университета по хранителни технологии-Пловдив, която се реализира под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV). Част от церемонията бе и полагането на „Дионисиева клетва“ от млади енолози, възпитаници със специалност „Технология на виното и пивото“ на УХТ, с което се поставя началото на тяхната професионална кариера.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини