Украйна ще поиска от Турция и ООН да започнат преговори за удължаване на „зърнената сделка“

Украйна ще поиска тази седмица от Турция и ООН да започнат преговори за удължаване с поне една година на срока на действие на т.нар. зърнена сделка, като бъдат включени и пристанищата в района на град Миколаив, предаде Ройтерс, позовавайки се на високопоставен украински служител.

Сделката за зърнения коридор през Черно море, постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, позволи износа на зърно от три украински пристанища. Споразумението беше удължено през ноември и ще изтече на 18 март, ако не бъде договорено удължаване.

„Тази седмица ще излезе официално предложение от наша страна за необходимостта да работим по удължаването“, заяви Юрий Васков, заместник-министър на възстановяването на Украйна в интервю за Ройтерс.

По думите му точна дата на преговорите, които преди това се водеха в Турция, все още не е определена.

„Ще поискаме… удължаване не за 120 дни, а за поне една година, защото украинските и световните селскостопански пазари трябва да може да планират обемите (на износа) в дългосрочен план“, каза Васков.

Той заяви, че Украйна ще настоява за увеличаване на броя на екипите, извършващи инспекциите, за да се премахне натрупването на кораби, които чакат да бъдат проверени.

Украйна многократно е обвинявала Русия, че бави инспекциите на кораби, превозващи украински селскостопански стоки, което води до намаляване на доставките и загуби за търговците. Русия отхвърля тези обвинения, като заявява, че изпълнява всички свои задължения по споразумението за износ на зърно.

По думите на Васков от ноември насам ситуацията с инспекциите не се е променила и има само три инспекционни екипи от руска страна.

„Няма положителна динамика. В същото време ООН, Турция и Украйна са готови да провеждат по 40 инспекции на ден, ако е необходимо. А такава необходимост има – около 140 кораба чакат за инспекция“, каза той.

Украйна изнася около 3 млн. тона селскостопански продукти месечно в рамките на споразумението, но Васков заяви, че страната е в състояние да изнася по 6 млн. тона на месец от пристанищата в Одеса и да увеличи този капацитет до 8 милиона тона, ако бъдат включени и пристанищата в Миколаив.

Васков заяви, че пристанищата на Миколаив, които преди руската инвазия са отговаряли за около 35 процента от украинския износ на храни, са готови да се присъединят към инициативата и ще се нуждаят от максимум две седмици, за да започнат работа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X