Характерни грешки при избор на прикачни и навесни косачки

Некачествената или зле настроената машина води до драстично
влошаване на качеството на заготвяните фуражи. Вслушайте се в
съветите на специалисти от водещите компании производителки

Косачките са първите машини, които излизат при заготовката на силажа, и като цяло работят не повече от 30 дни в годината (максимум три окосявания, а по-често – две). Но през тези 30 дни те трябва да работят без проблеми, тъй като от скоростта на прибирането зависят хранителната стойност на бъдещите фуражи и себестойността на получената продукция.
Как да изберем правилно навесна или прикачна косачка? На какво трябва да се обърне внимание при покупката, за какво да се внимава при настройките и какви грешки да се избягват при работата с тези машини? Специалисти от компаниите производителки – Pöttinger, Kverneland, John Deere, Krone, KUHN, CLAAS
Преди покупката на косачка всички експерти съветва да се оцени обемът на прибираните силажни култури в стопанството и той да се съпостави със сроковете за прибирането им (агрономичен прозорец). Тоест, трябва да се вземат предвид не само мащабите на силажопроизводството, но и биологията на развитието на тревните култури.
Експертите напомнят, че оптимална за заготвянето на силаж се смята фазата на изкласяване при житните и бутонизация при бобовите култури. Така фермерът за окосяване и заготовка на определена площ има не повече от две седмици. Ако срокът е изпуснат, във фуражите се появява целулоза, и качеството им рязко спада.
Максимална необходимост от техника има в периода на заготовка на сенажа и силажа, тъй като силажната яма трябва да се запълни за три дни. Тоест, при избора на косачка трябва да се вземат предвид пиковите натоварвания в стопанството, производителността на техниката и прибраната площ.
Обикновено косачките се избират според наличните в стопанството трактори. Съществува стандартна формула, която позволява да се оцени теоретичната производителност на косачката и да се подбере необходимата работна ширина, както и броят на машините за ефективното прибиране на културите. Работната скорост се умножава по работната ширина на косачката и на коефициент 0,7, а след това се дели на 10.
Например, производителността на триметрова косачка, изхождайки от средна скорост на работа от 10 км/ч, се пресмята така: 10 км/ч х 3×0,7×0,1 = 2,1 ха за 1 час, 21 ха за 10-часова работна смяна. По-нататък тази цифра трябва да се съпостави с площта, която реално ще се прибира.
Широка или компактна?
Що се отнася до избора на работна ширина, то тя се подбира, изхождайки от запаса от мощност на трактора. Според наблюденията на професионалистите, най-разпространени са триметровите косачки. На първо място това се обяснява с безпрепятственото им транспортиране по обществените пътища при максимално разрешена габаритна ширина.
По-широки косачки, каквито има в продуктовите гами на повечето производители, се препоръчва да се купуват, когато в стопанството няма необходимост те да се преместват на големи разстояние от едно поле на друго.
Ако площите в стопанството са малки, препоръчително е да се работи с предно- или заднонавесни косачки. Ако площите са средни по размер – то е подходяща комбинацията от преднонавесна и заднонавесна (или прикачна) косачка. А там, където се работи на големи площи и обемите на прибираните силажи са солидни, трябва да се обърне внимание на триплексните косачки с голяма работна ширина.
Трябва да се има предвид мощността на силоотводния вал на трактора, предупреждават експертите. Ако ширината на косачката е около 3 метра (обикновена прикачна или полунавесна), то на ВОМ-а на трактора са достатъчни 80 коня. Ако се вземе по-сериозен вариант – комбинация от три машини плюс сенообръщачка, на ВОМ-а на трактора трябва да има не по-малко от 180 к.с.
“Сърцето“ на косачката
Експертите обръщат внимание, че за висококачествено отрязване на културите косачката трябва да дава на ножа високи обороти – скоростта на роторите трябва да е не по-малко от 3000 об/мин (при това ъгловата скорост на ножа ще е не по-малко от 60 м/сек). Иначе тревната маса не се срязва, а се смачква или изтръгва заедно с почвата, и следващото окосяване ще е с по-ниско качество. Важно е да се разбира, че при такива скорости попадането в работната ширина на страничен предмет може мигновено да доведе до излизане от строя на цялата машина. Именно поради това при избор на косачка трябва да се обърне особено внимание на системата за защита на косачния брус.
Косачният брус с право се смята за „сърцето“ на всяка косачка. На пазара са представени модели с косачен брус, половинките на който са съединени с болтове – това е най-ненадеждният начин, който няма да издържи на силни ударни натоварвания, предупреждават спецовете. Вариантът на заварен „стик в стик“ брус е по-добър, а още по-надежден е методът на заваряване с припокриване. По този начин стената, която поема ударите, е 2 пъти по-дебела.
Практически при всички производители на косачки за защита на косачния диск е предвиден в конструкцията чупещ се предпазен елемент, задачата на който е да поеме върху себе си всички инерционни сили от удара и по този начин да защити зъбчатото задвижване. Всеки производител предлага собствено решение в тази посока.
В същото време на пазара има косачки, при които няма никаква специална защита за бруса, а за предотвратяването на повреди производителите се задоволяват с предохранителния механизъм на силоотводния вал. Но специалистите препоръчват да не се икономисва от предпазната система, осигуряваща защита на косачния брус от повреди при сблъсък с препятствия и да се обърне особено внимание на наличието на система за защита на режещите дискове. Замяната на чупещия се болт ще отнеме на механизатора няколко десетки минути, но ще предпази от счупване косачния брус, ремонтът на който е дълъг и скъп. Спецовете препоръчват да се избират машини със затворен брус, който не се нуждае от техническо обслужване. Той не изисква смяна на маслото в задвижването, което спестява труд и гарантира ненамеса от страна на човека в „сърцето“ на косачката.
Валци и битери
Кондиционер на косачката се поставя в зависимост от културата, с която ще работи машината. Или както отбелязват експертите, при някои култури в определени климатични зони косачките могат да работят въобще без кондиционер. Но с обръщане тревната маса изсъхва много по-бързо.
Ако за подсушаването на тревната маса за сено обикновено са необходими 4 – 5 дни, то при обръщането на масата сроковете за подсушаване се съкращават 2 пъти. Особено важно е това при заготовката на сено в райони, където времето не се отличава със стабилност и вероятността от валежи е голяма.

Цялата статия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X