Как състоянието на пръскачка се отразява върху добивите

Работата със запушени дюзи може да намали ефективността на внасяните средства за растителна защита с 15-30 на сто. Освен намаляването на ефективността на препаратите, неравномерното разпределяне на работния разтвор може да предизвика „изгаряне“ на посевите и замърсяване на отделни участъци на полето.
Проблемите с внасянето на препаратите за растителна защита се появяват най-вече поради неизправността или използването на нестандартни дюзи. Несъвместимостта на някои видове дюзи с различните пръскачки води до разлика в налягането на работния разтвор. Най-често това води до прекомерно или недостатъчно опръскване на отделни участъци от полето или ниско ниво на действие на препаратите. За решаването на този проблем производитгелите препоръчват да се използват регулатори на налягането и да се следи състоянието на дюзите.
Проблеми могат да възникнат и поради прекомерно износване на дюзите. Трябва да се провери дали те изобщо са на мястото си, да се прегледат за замърсяване и странични предмети. При силно износване на дюзите пръскачката може да внася с 30-60 на сто повече или по-малко работен разтвор, отколкото е необходимо. Това води до неравномерно развитие на посевите – част от полосите остават с плевели.
Когато регулаторите престанат да функционират нормално поради износена диафрагма или пружина, те не осигуряват необходимото налягане хи съответния разход на работния разтвор. Да се определи неработещ регулатор може и визуално – разтворът се разпръсква от страната на регулатора.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X