Одобрението на генетично модифицирания сорт пшеница се основава на предишното одобрение на Бразилия за използване на храни и фуражи на пшенично брашно HB4 през ноември 2021 г. В допълнение към отварянето на бразилския пазар за технологията, решението разчиства пътя за комерсиализация в Аржентина чрез канали, различни от запазената HB4 програма на Bioceres.

Bioceres отбеляза, че одобрението също така дава възможност за ускоряване на сътрудничеството си с EMBRAPA (Бразилската корпорация за селскостопански изследвания) за разработване на субтропични сортове пшеница, за да се увеличи предлагането на местни материали в тази география. HB4 Wheat предлага потенциал за двойно отглеждане – въртяща се пшеница с лятно бобово растение – в региони на страната, които в момента са ограничени от наличието на вода, съобщиха от компанията.

Технологията HB4 е ключов инструмент за адаптиране на земеделските системи към по-екстремен климат, след като вече е доказано, че осигурява повече от 40% увеличение на добива в среда под силен воден стрес, въз основа на резултатите от неотдавнашната реколта, засегната от сушата в Аржентина.

HB4 Wheat също е одобрен за употреба в храни и фуражи в САЩ, Колумбия, Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка и Нигерия, както и за фуражна употреба в Индонезия.

Bioceres заяви пред World Grain миналия август за плановете си да извърши полеви тестове на своята ГМ пшеница в Австралия и ще поиска одобрение за засаждане през 2023 г. Ако Bioceres успее да осигури одобрения за засаждане в Австралия, това може да отвори вратата за приемане в други големи страни производителки и износителки на пшеница като САЩ.