БАЙЕР КРОП САЙАНС БЪЛГАРИЯ: Най-богатото растително-защитно портфолио в житни култури на пазара

Компанията предлага на българските земеделци решение за всеки проблем на полето.

АГРА традиционно е изложението, на което фирма Байер представя своите най-нови продукти, решения и иновации за земеделците за следващата година. И през 2023 г традицията беше спазена. През настоящата година компанията излиза с няколко изцяло нови продукта в растителната защита, които следват  най-новите тенденции на пазара.

Защо качествената и безкомпромисна растителна защита е важна, обясни д-р Радко Христов, Продуктов мениджър „Житни култури и Рапица“ в Байер Кроп Сайанс България.

„През последните няколко години се наблюдава изключително силно намножаване на житното и широколистното заплевеляване в полетата. Тази година явлението е повсеместно. Полетата на България в момента са с много силно заплевеляване, като то дори е прераснало. Това означава, че неговият контрол става все по-труден. Още преди 2 години фирма Байер предложи продукт за есенно приложение и това е почвеният хербицид при житни култури Матено Форте.

Матено Форте изчиства полетата още през есента

По този начин културата запазва и формира своя добивен потенциал максимално добре. Какво обаче се получава, когато не сме третирали с почвен хербицид и сега трябва да изчистим полетата рано напролет? В момента имаме изключително широко и разнообразно заплевеляване от великденче, теменужки, мак, лепка. Една голяма част от трудните за контрол плевели вече са на полето. Този тип плевели задължително трябва да се контролират с хербициди, които са безопасни за културното растение на първо място и на второ място – такива, които са подходящи за контрол на такъв тип заплевеляване. Тук основно говорим за ефемерните плевели.

Защо ефемерните плевели са толкова трудни за контрол?

Първата причина е, че те имат физиологична преграда като силен восъчен налеп или власинки по листата. Поради това продуктът, който ще се използва, трябва да бъде много ефикасен срещу такъв тип заплевеляване. Той трябва да се прилага с прилепител, който да позволи проникването на хербицида в плевелната маса. И трето – продуктът трябва да бъде безопасен за културното растение. Защото, когато третираме рано напролет, както сега, много често сме свидетели на неблагоприятни климатични условия големи температурни амплитуди, както и други видове стрес върху културите. Затова наличието на антидот е нещото, което прави един продукт безопасен. Такива са продуктите, които Байер ще предложи през настоящата година. Мога да заявя, че

 Хербицидното портфолио на Байер е едно от най-богатите на българския пазар и има решение за всяка една ситуация на полето.

Имаме решения за ефемерни плевели, за тежко и комплексно житно заплевеляване. Имаме и решение, което е балансирано – и за житно, и за широколистно заплевеляване като контролът на двата вида плевели е еднакво добър. Този тип продукти навлязоха на пазара през последните няколко години, и смея да твърдя, че Байер е компанията, която предложи най-широка гама. Като започнем от есенно приложение с почвен хербицид и преминем към пролетни приложения с вегетационни хербициди, които са насочени и към широколистно, и към житно, а и към комбинирано заплевеляване. И са напълно безопасни за културното растение“, обясни д-р Радко Христов.

Павел Павлов, регионален представител за Пловдив и Пазарджик на Байер, разказа повече за продуктите, върху които Байер КропСайанс България ще акцентира през следващия сезон.

„В сегмента хербициди в житни култури успяхме да структурираме едно богато и разнообразно портфолио, с което фермерите имат решения за борба както с широколистни, така и с все по-често срещаните житни плевели.

Да започнем с пазарният лидер – Пасифика Експерт. Само за последните 3 години Пасифика Експерт успя да заеме първо място в сегмента хербициди за смесено заплевеляване в житни култури. Това се дължи на редицата предимства, които притежава продукта -отличен контрол върху широколистни плевели и отлично действие срещу упоритите житни плевели като райграс, овсига и власатка в начална фаза. Пасифика Експерт е с 3 активни вещества и е изключително толерантен към културата. Вярваме, че Пасифика Експерт ще продължи да увелича пазарния си дял не само заради редицата предимства, които притежава продуктът, но и заради желанието и необходимостта на земеделците да работят все повече с комбинирани продукти.

Следващият хербицид в портфолиото на Байер е Атлантис Актив. Продуктът има изразено действие срещу райграс, както и срещу други житни плевели и разширено действие по отношение на широколистните плевели. Атлантис Актив има и почвен ефект.

При наличие на тежко житно заплевеляване, предложението на Байер е Атлантис Флекс. Той е специалист за справяне с тежко житно заплевеляване и с плевели в напреднала фаза и висока плътност.

Общото за всички хербициди на Байер е наличието на антидот, който предпазва културата..

Кои са топ предложенията на Байер за 2023 г.?

През 2023 г. година Байер ще представи нов фунгицид. Всички знаем, че на българският пазар предстоят промени по отношение на фунгицидното портфолио. Една голяма част от продуктите, които се използват в момента, в бъдеще ще отпаднат. И този продукт идва да замести една част от портфолиото на Байер. Но не само. Той идва и да надгради други, конкурентни продукти. Земеделците помнят, че в близкото минало голяма част от фунгицидите се третираха по схема в зависимост от ситуацията на полето. Това, от една страна, беше добре, защото предпазваше превантивно от заболявания. От друга страна, обаче, при наличието на стресови фактори, се наблюдаваше допълнителен физиологичен стрес върху културата. Причината за това е, че когато имаме много силно засушаване, когато третираме с продукт с висока конценрация най-често на триазолни активни вещества се наблюдаваше допънителен негативен натиск върху литната маса.Продуктът, който ще предложи Байер на пазара през 2023 г. е разработен да работи и при такава стресова ситуация, а при влажни условия да защитава културата от разитието на най-важните гъбни патогени.  Затова

Каюнис е наречен физиологичният фунгицид в житни култури

Дори и в неблагоприятни условия като засушаване, той няма негативен ефект върху културата, напротив. Каюнис добавя допълнителен ефект. При високи температури има по-дълго последействие като зелен ефект на продукта. А при нормални и оптимални условия на полето имаме лечебен, превантивен и изкореняващ ефект срещу болестите. Каюнис е трикомпонентен хербицид, който обаче е с изключително интересен механизъм на действие. И трите компонента в него действат по различен начин върху гъбния патоген. В състава на Каюнис има трифлоксистробин , има съдържание на SDHI, в случая биксафен и спироксамин. Последното е активно вещество, което е близко като ефикасност до триазолите, но не е триазол. Спироксаминът е най-системното активно вещество, което може да се приложи в житни и неговата подвижност е изключително голяма. Благодарение на изключително бързото му придвижване в растението той увлича и другите активни вещества в състава на продукта и прави целият продукт изключително силно системен. С Каюнис може да се работи и при по-късно първо третиране. Когато няма благоприятни условия за развитие на болести рано напролет и третирането се извършва във фаза флагов лист, тогава също може да се използва Каюнис. Защото освен много добър лечебен ефект, той има и много добър предпазен такъв. И когато се приложи навреме, той пази растението от навлизането на патогена. Каюнис може да се прилага и като второ третиране, като в този случай вече може да се разчита и на неговото лечебно действие. Каюнис също участва и в промоционалните предложения на фирма Байер като част от ваучерната програма. Дозата на Каюнис е доста гъвкава. Той се прилага от 80 до 100 мл/дка. Дозата е в зависимост от условията на средата и времето на приложение на продукта. Не на последно място е факта, че Каюнис е с изключително атрактивна цена, което позволява на земеделските производители да използват един продукт с добро съотношение цена-качество.

Инпут е част от новото фунгицидно портфолио на Байер. Той е решение за справяне с болести в основата на растението като коренови гниенета, паразитно полягане и други. Инпут има регистрация както за тези болести, така и за други основни болести като брашнеста мана, септория, кафява ръжда и други. Инпут е силно системен и подвижен фунгицид и работи много добре при по-ниски температури. Продуктът е с широка регистрация на дозата, което дава свобода на избор по отношение на моментът на третиране на културата.

Пакети и ваучерна програма

Всички споменати продукти  ще участват в промоционална кампания на Байер Кроп Сайанс през цялата 2023 г. Това е програмата „Ваучер за растителна защита“. Това е нещо ново, което компанията развива за първа година и има за цел максимално да увеличи рентабилността на производството на земеделските производители. Кампанията включва всички основни фунгициди и хербициди на Байер не само за житни култури, но и за царевица. Промоцията е следната – при закупуване на литър или килограм от даден продукт, фирма Байер предоставя на земеделския производител бонус от 5 лв.

През настоящата година освен ваучерната програма Байер Кроп Сайанс ще предложи на българските фермери редица пакети в житни култури. Това са Секатор+Солигор, Пасифика+Децис, Пасифика+Инпут, Инпут+Аскра и добре известната програма за Зантара, при която при закуване на 100 литра се получават 5 литра бонус.

Байер Кроп Сайанс е непрекъснато в крак с най-новите тенденции на пазара и актуалната обстановка на полето в страната. Този факт е доказан във времето. „Искам да пожелая на всички наши партньори една успешна година. Година, която няма да бъде лесна. Но в такива години се доказва силата на партньорството“, завърши презентацията на програмата за растителна защита в житни на Байер д-р Радко Христов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X