Съюзът на зърнопроизводителите в Пловдив проведе пролетния си семинар

По традиция на 1 март Съюзът на зърнопроизводителите в Пловдив проведе информационен семинар на тема: „ПРОЛЕТ 2023- С ПОСЛАНИЕ ЗА МИР”, на който водещите фирми в областта на земеделието запознаха зърнопроизводителите, членове на Съюза, с новостите в бранша. По време на семинара се проведе и разяснителен доклад за правилата на новия Стратегически план, засягащи зърнопроизводството, изнесен от Изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Наталия Шукадарова. В събитието участваха над 80 души, членове на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив – една изключително активна и задружна организация, която провежда много инициативи през цялата година, включително и няколко благотворителни кампании в полза на пострадали от наводненията в Карловско колеги.

При откриването на семинара, председателят на организацията г-н Людмил Работов каза:

“ Не случайно нарекохме тазгодишният ни семинар  „ПРОЛЕТ 2023- С ПОСЛАНИЕ ЗА МИР”. Живеем във време разделно, в което на война са излезли брат срещу брата – Русия срещу Украйна. Липсата на сигурност ни съпътства ежедневно, ежечасно, ежеминутно.  Огънят на войната се е разгорял в близост до нашата родина. А пролетта чука на вратата и всеки един от нас, който се занимава със земеделие, вече е започнал подготовката за засяването на пролетниците и предстоящите растително-защитни мероприятия.

Какво по-хубаво от това да си навън, пролетните лъчи на слънцето да галят лицето ти, да гледаш как флората разцъфтява, да чуваш жуженето на първите пчели и да видиш идването на първите щъркели? Усещането за събуждането на новия живот  е нещо прекрасно, което за съжаление огънят на войната унищожава, превръщайки го в пепел. Войната в Украйна, както всяка война, освен човешки жертви, страдание и дългосрочни икономически последици, води след себе си редица съпътстващи щети. Една от тях е унищожаването на природата и горите. Те са сред най-значимите природни богатства, с които разполагаме. Освен, че са дом на 80% от сухоземното биологично разнообразие, чрез своите биоценози, те допринасят за нашето здраве и благоденствие. Те са най-големите складове за въглероден диоксид след океаните, поради което играят ключова роля за определянето климата на планетата.

Именно промяната на времето и условията на средата е това, което, ние земеделците не можем да предвидим.  Липсата на влага, особено за нас в Южна България е ключов фактор за оцеляването ни като земеделци. В желанието си да помогнем на бедстващите хора, солидарни с ЕС, се втурнахме да оказваме помощ по всякакъв начин и  в старанието си, допуснахме огромна грешка. Отварянето на уж транзитни коридори за износ на зърно от Украйна, заля нашите пазари с евтина и не дотам качествена стока, вследствие на което произведената от нас продукция остана по складовете ни нереализирана. Отпусната символична помощ от 4 лв/дка слънчоглед с лимитирана площ, която Държавата буквално се подигра със сектора, беше съвсем недостатъчна.  Неимоверната инфлация, която бе предизвикана от избухването на войната, доведе до много висока себестойност на произведената продукция. Инициативата на правителството за изкупуване на родното зърно за попълване на държавния резерв,  се оказа празна приказка и видимите резултати за съжаление, вече са налице с огромни икономически последствия.

Но спирам с негативите, дано по-бързо спре това безумие, което в 21-ви век има страшни последици за целия свят. Страхувам се обаче, че няма кой да ни чуе.  Борбата за власт и надмощие при политическите партии е още по-жестока, независимо, че се води без оръжие. Предстоят  ни нови, четвърти по ред избори за редовен кабинет, но и те за сега с неясен резултат. Предизборната кампания е в разгара си и никой от политиците не иска да разбере, че ние земеделците се нуждаем от спокойствие, сигурност и предвидимост, за да можем да произвеждаме хляба Български и да осигуряваме достатъчно храна за хората.

„Ако искаш да промениш това, което получаваш,  трябва да промениш това, което даваш”- тези думи на г-н Вукодинов, казани на тазгодишното Общо събрание на нашата асоциация, звучат в съзнанието ми като повеля за нашето бъдеще. Ние  всички от СНЦ „Съюз на зърнопроизводителите от Пловдив” искаме да работим в мирна и спокойна среда. Затова сме готови да дадем още от себе си, за да изпълним изискванията на ЕК за добри земеделски практики, да подобрим плодородието на почвата и въглеродния отпечатък, да запазим флората и фауната на част от нашата планета. Внедряваме в стопанствата си нови технологии и практики, за да постигнем максимални резултати в тази посока. Правим всичко, което е по силите ни, за да се случват нещата по мирен път. Ето това е нашия призив и апел. Послание на можещи и знаещи творчески личности, готови да подадат ръка на всеки, който има нужда от помощ.

Вярвам, че всички в тази зала сме настроени позитивно. Обръщам се с послание да бъдете спокойни и балансирани. Мислете винаги за прогреса, работете старателно  и очаквайте най-доброто – така то винаги ще ви следва. Не се разделяйте с ведрото изражение и дарявайте с усмивка света около вас. Заредете се с енергия от старанието на другите и я превърнете в собствени успехи. Отделяйте достатъчно време за самоусъвършенстване, за да не ви остава време за критики и недоволство. Работете за личния си просперитет и благото на обществото! Борете се за мир. Но не с оръжие, а с работа, мъдрост и разум.

И в края на своето изложение искам искрено да благодаря на нашите презентатори и гости днес, които отделиха от ценното си време, за да бъдат с нас и заедно да бъдем по-успешни в творчеството, наречено земеделие. Това са фирмите: „Синджента“ ЕООД, „Адама България“ ЕООД, „Байер България ЕООД“, „Екодарпол Болканс”,   „Амитица“ ООД, „Кортева Агрисайънс България“, „Суми Агро България“ ЕООД, „Екофол“ АД, „Агрополихим“ АД и „БАСФ България“ ЕООД

Ще  използвам възможността да ви честитя Баба Марта и пожелая здраве, много професионални успехи и  благоденствие.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X