ЕФЕКТЪТ НА ПОМПАТА: Възможност да влияем на растежа и развитието на културите

Какво е това „ефект на помпата“ в храненето на растенията и необходими ли са листните торове

Присъствието на достатъчного количество хранителни елементи в почвата не гарантира висок добив. Различните фактори – биотични (болести, вредители и плевели) и абиотични (светлина, топлина, въздух, влага), влияят на достъпността на хранителните елементи и усвояващата способност на кореновата система на растенията. Така например калият и нитратната форма на азота лесно се измиват от почвата, а фосфорът се свързва химически с калция, магнезия, алуминия и желязото, образувайки трудноразтворими минерални съединения, недостъпни за растенията.
Изходът от такава ситуация е листното подхранване с органо-минерални торове, които водят до бърза корекция на дисбаланса от елементи на минерално хранене и увеличаване с 15 – 20% потреблението на хранителни вещества от почвата чрез кореновата система на растенията.
Листното подхранване с необходимите елементи на минерално хранене в период на стрес е способно да поддържа жизнеспособността на растенията на високо ниво в продължение на целия неблагоприятен период. При изменение на концентрацията на хранителните елементи в надземните тъкани след листно подхранване, растенията се стремят към равновесие на системата, повишават потреблението на хранителни елементи от кореновата система. Това се нарича „ефект на помпата“. Растението потребява повече хранителни елементи от почвата и торовете, повишавайки тяхната ефективност. Затова листното подхранване работи по-добре при оптимална схема на внасяне на основните торове в почвата.
При възникване на стресови ситуации, когато кореновата система е неспособна да възприема храна, само листното подхранване може да възстанови физиологичните функции на растенията и да нормализира обмена на веществата с минимални загуби на добив.
Храненето чрез листния апарат позволява не само да се съхрани вегетативната маса, но и да се развие кореновата система. Развитието на мощна коренова система и на по-голямо количество коренови власинки повишава способността на растенията към поглъщане на вода и торове. Практически всичко, което е необходимо на растенията за растеж и развитие, се произвежда от листата. Хормоните, продуктите на метаболизма, протеините, аминокиселините и др., всичко това се произвежда от специални клетки, намиращи се в тъканите на листата.
Листното подхранване е уникална възможност да се влияе на растежа и развитието на растенията в продължение на целия вегетационен период, създавайки благоприятни условия за растеж и развитие на всеки етап от формирането на растенията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X