Британският фермер – световен шампион при пшеницата разкри тайните си

През 2022 г. британският фермер Тим Ламиман счупи световния рекорд за добив от пшеница със сорта Champion, с реколта от зимна пшеница от 17,96 тона на хектар, повече от предишния световен шампион по пшеница Ерик Уотсън от Нова Зеландия с добив от 17,40 тона от хектар.

Фермерът разказа на журналиста от Farmers Weekly Дейвид Джоунс за това как е успял да постигне най-високи резултати.

„Изборът на сорт и познаването на неговите слабости беше отправната точка за защита на посевите от зимна пшеница от болести и допринесе за успеха на Тим Ламиман, който счупи световния рекорд за добив на пшеница миналото лято с добив от почти 18 т/ха“, пише Джоунс в статия, публикувана в портала Farmers Weekly. „Ламиман смята своя любим сорт Шампион за един от най-добрите, въпреки че има само умерена устойчивост на листна ръжда.

„Champion има лека чувствителност към листна ръжда, която може да се появи късно през сезона поради морската мъгла, която покрива фермата по това време на годината“, казва фермерът пред Farmers Weekly.

Късното прилагане на Т2 фунгициди (когато флаговият лист е напълно развит), Т3 (цъфтеж) и дори Т4 (стадий на наливане на класовете) се прави, за да предпази от листна ръжда културата.

Фермерът засява пшеница след маслодайна рапица, използва листно подхранване с микроелементи през есента и в ранна пролет, за да създаде мощна коренова система – ключът към високия добив.

Въпреки че имашло леки признаци на септориоза по по-старите листа преди пръскането с фунгицид, не е наблюдавано сериозно заболяване през целия сезон до прибиране на реколтата на 10 август. Сорт Шампион заема третото място по отношение на устойчивост на септориоза в националната класация на сортовете пшеница.

Общо програмата на фермера включва 5 пръскания с фунгициди.

В началото на пролетта, първото пръскане в края на март е извършено с тебуконазол азол за защита от всякакви ранни атаки от жълта ръжда.

За лечение при фаза  T1 Ламиман използва SDHI флуксапироксад плюс азол мефентрифлуконазол за предотвратяване на септориоза и подобряване на контрола на ръждата. Фермерът също така смята, че мефентрифлуконазол помага да се повиши ефективността на използването на азотни торове.

По време на T2 подобна смес от SDHI-азол отново е използвана върху флаговия лист с добавяне на пираклостробин стробилурин за допълнителен контрол на листната ръжда.

Третирането в Т3 е със  смес от азол и стробилурин и   е направено, за да се предпази от възможния риск от късна ръжда.

Фермерът отбелязва, че много производители на пшеница правят грешката да пропуснат третирането в Т3, мислейки, че сезонът е почти приключил. Въпреки това, неговата програма за дълга сезонна защита помага да се запазят зелените листа, които са важни за здравето на пшеницата.

„Моите култури остават зелени три до четири седмици по-дълго от тези на съседите ми“, отбеляза той.

В своята програма за торене той използва азотно-фосфатно-калиев продукт в началото на сезона, повтаря го в Т2, за да увеличи биомасата на културите, и го прилага трети път в Т3, за да осигури фосфат на пшеницата.

Един на пръв поглед необещаващ сорт даде впечатляващите 64 зърна/клас, което е много повече от обичайните 35-40 зърна.

Тим Ламиман използва регулатори на растежа на пшеницата, казва той, често и в големи количества: в началото, след това в комбинация с две третирания с фунгициди, тъй като сортът Champion има само умерена здравина на стъблото. Като се има предвид, че регулаторите на растежа могат да причинят стрес на растенията, особено при сухи условия, пшеницата получава антистрес спрей за листа с микроелементи.

Ламиман използва високи нива на азотни торове в диапазона от 310-350 кг/ха за своите рекордни добиви, но поради сухата есен и следователно добрите нива на минерализиран азот в почвата, неговата най-добра реколта от пшеница получи само 314 кг/ха при равни дози от 100 кг/ха, а останалият азот е от листно подхранване. Използвани са също сяра и магнезий.

Като цяло при реколтата през 2022 г. Ламиман всъщност счупи не един, а два световни рекорда: неговата реколта от зимна пшеница от 17,96 т/ха, побеждавайки предишния световен рекордьор Ерик Уотсън от Нова Зеландия, който събра през февруари 2002 г. 17,40 т/ха.

И той счупи и собствения си световен рекорд за зимен ечемик, като сортът Tardis даде добив от 16,21 т/ха, спрямо рекорд от 2021 г. от 14,20 т/ха.

В резултат на това добивите във фермата на победителя бяха повече от два пъти над средните за Обединеното кралство за 2022 г. от 8,6 т/ха зимна пшеница и 7,4 т/ха зимен ечемик.

Освен това Ламиман събра много висок брутен добив от маслодайна рапица от 8,98 т/ха, което също би било световен рекорд, но фермерът отглежда рапица само на площ от 2 хектара, а за да има зачетен световен рекорд, е необходимо кулутурата да се отглежда на поне 8 хектара. И тук добивите са доста над средните за Обединеното кралство от 3,7 т/ха.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X