Черноморското споразумение е удължено с 60 дни

Украйна ще се придържа към условията на подписаното по-рано споразумение за 120-дневно удължаване

Черноморската сделка за зърно, която улеснява износа на украински селскостопански продукти, е удължена с 60 дни, съобщи руската информационна агенция ТАСС, цитирана от Ройтерс.
„Наистина сделката е удължена – уговорено е, че е удължена за 60 дни“, заявява пред медията руският зам.-външен министър Александър Грушко, след като в понеделник в Женева бяха проведени консултации между Москва и ООН.

Русия „не възразява срещу следващото удължаване на „Черноморската инициатива“ след изтичането на втория срок на 18 март, но само за 60 дни“, каза заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин в изявление, публикувано от руската мисия в Женева след разговорите.

Украйна ще се придържа към условията на подписаното по-рано споразумение за 120-дневно удължаване на инициативата за износ на зърно в Черно море, каза високопоставен украински правителствен служител във вторник.
„Ще спазваме стриктно споразумението“, каза служителят, който отказа да бъде назован, пред Ройтерс.

Турция, която е посредник между Киев и Москва по зърнения коридор, заяви, че разговорите по параметрите на продължаването на сделката още не са приключили.

Сделката, първоначално сключена с посредничеството на ООН и Турция миналия юли, беше удължена веднъж през ноември за 120 дни и ще се поднови автоматично на 18 март, ако никоя страна не възрази.

Около 24 милиона тона украинска продукция са били транспортирани досега в рамките на Черноморската инициатива. Тя предвижда десетмилен коридор през Черно море за придвижването на кораби от три украински пристанища – Одеса, Южний и Черноморск. Товарите се проверяват в съвместен координационен център в Турция, която е гарант за сделката, чиято инициатива е на ООН.

„Ако сделката бъде удължена за 60 дни, тя ще продължи да действа след 18 март и след 60 дни една от страните може да повдигне въпроса за нейното прекратяване“, съобщава Ройтерс.

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X