По 3,60 лв. за килограм рози обещава преработвател

Минимална изкупна цена от 3,60 лева за килограм свеж розов цвят обещава една от дестилационните фабрики в страната – тази в пловдивското село Зелениково. Това става ясно от обръщение към розопроизводителите по повод предстоящата кампания. От дружеството информират, че ще изкупуват обичайните количества продукция, за да се натовари с пълен капацитет розоварната им, както е ставало и в предишни години. Допълват още, че производителите, които вече имат договори с тях, не е необходимо да ги преподписват. Това се налага само при промяна в регистрацията на земеделски производител или други промени касаещи доставчиците.

За кампания 2023 от дестилерията планират да сключат договори и с нови доставчици – доказано коректни розопроизводители, както се подчертава в съобщението. В него се казва още, че контрагентите с вече подписани договори, които са предавали розов цвят през миналата година, могат да си декларират същите номера на договори в службите по земеделие, като срокът за това е 30 април 2023 година.

По време на кампанията всеки, който изпитва нужда от финансови средства, ще бъде подпомогнат с авансови плащания. Моля да обърнете внимание, че всички разплащания за розов цвят ще бъдат извършвани единствено по банков път – уверяват още от преработвателното предприятие. После припомнят, че доходите от продажба на розов цвят са облагаеми и трябва да се впишат в данъчната декларация пред НАП.

Следва призив към розопроизводителите да използват само разрешени препарати за растителна защита за отглеждането на маслодайна роза. Приложен е и списък със забранените за употреба препарати със съдържание на хлорпирифос: Нуреле Д, Хлорсирин 550, Санмба, Пиринекс сюприйм ЗВ, Агрия 1050+, Терагард плюс, Дурсбан 4 ЕК, Пиринекс 48, Евърсект и други.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X