Слави Трифонов: Повечето градинари ще се откажат, ако водата поскъпне

Цената на напояването и сега е непоносима, а може да се намали и дори да е безплатна за производителите – въпрос на адекватна държавна политика, казва лидерът на биопроизводителите

Визитка: Слави Трифонов е известен като дългогодишен градинар, в последните години – и като биопроизводител. Занимава се със земеделие от 20 години. Отглежда овощни култури и люцерна, като и двете дейности са биопроизводство. Председател е на Националната Био Асоциация и е член в Управителния съвет на Националния съюз на градинарите.

– Г-н Трифонов, как започва активният сезон за Вас и колегите Ви? Разбираме, че тлее напрежение заради очакваното поскъпване на водата за напояване. Така ли е?

– Има напрежение, така е. Водата, знаете, е от изключително значение за градинарството. Или по друг начин да го кажем – нищо не става без вода, така че няма как да сме спокойни. Очевидно е безводието и засушаването в последните години, много щети вече е нанесло, които още не са отчетени. Миналата година в повечето градинарски райони над 100 дни нямаше валежи през лятото. Тази зима – виждате – никакъв сняг и почти никакви дъждове, не може да се очаква влажност в почвата. Това предопределя една тежка година. На фона на това чуваме за изпускане на язовири, за да се скъсат стените. Не разбирам защо, но е против всякаква логика да се вдига цената на водата. Изпускането е профилактика, която се прави всяка година. Има начини тези количества да се използват, да се запазят. Не може при този недостиг и дори липса на вода на всичко отгоре да се вдига цената! Язовирите са държавна собственост, макар че има и общинска собственост. Но няма държавна политика! Преди 5 години имаше разработена Водна стратегия от Световната банка – специалисти им написаха всичко, което трябва да се направи. Какво ще постигнат, като вдигнат цената на водата? Ще си решат проблема, ще приберат пари, но няма да има градинарство! Кой ще ти полива с толкова скъпа вода?! Не може! Или ще почнат пак да дупчат навсякъде кладенци, а Стратегията за водата ще отиде на кино!

– Кладенци и сондажи обаче може да са алтернатива само където има  по-високи подпочвени води, но не и навсякъде.

– По-важното е, че копаенето на кладенци не винаги е законно. Не може да дупчиш където си искаш. Всеки кладенец трябва да бъде регистриран, трябва да бъде съгласуван с Министерството на околната среда и водите.

– Това е така, но имах предвид, че има български райони, където подпочвените води са дълбоко и няма смисъл да се правят кладенци и сондажи. Доколкото зная, в голяма част от Северна България е така.

– Навсякъде водата вече слиза надолу, не е само в Северна България. И в Южна България водата се е преместила с 5-6 метра надолу на места. Плитките кладенци – 8-12 метра, отиват на пресъхване. От голяма дълбочина трябва да кажем, че водата може да се вади само с помпи на ток, а знаете той колко много поскъпна.

Те, между другото, за предстоящите цени на водата се аргументират с увеличението на тока. Но това не трябва да бъде така. Трябва да се намери механизъм, за да се избегне тежък удар по българските производители. Вероятно помните как преди 20 години оризопроизводителите закъсаха и ръководството на Министерството на земеделието взе решение за два месеца водата да е безплатна. Това е правилното решение!

– Възможно ли това да стане сега?

– Защо не, държавата просто трябва да си го планира в бюджета, ако иска да има българско земеделско производство. Какво друго – да останем без домати и краставици родно производство ли? И защо – защото водата по неясно какви причини трябва да е безумно скъпа! Това ли е логиката и кое е по-важно?

– Обмисляли ли сте като организация какви промени да предложите, какви конкретни мерки да се приложат, за да може водата, ако не безплатна, поне да е на поносима за земеделците цена?

– Най-малкото, което може да се направи, е да не я оскъпяват. Всичко е въпрос на разчет, не е нужно да стоварват всичко на гърба на производителите. При едно добро планиране в бюджета водата може да е безплатна за земеделието или поне за дадени производства. Градинарството и овощарството са силно зависими от вода, няма начин да се изкара продукция, ако не се напоява достатъчно. Не е нищо трудно да се планира в бюджета разход за водата за напояване. Алтернативата е да останем без български плодове и зеленчуци, каквато е реалната картина вече 15-20 години, да си ги внасяме. И тогава краставиците не по 8, ами и по 18 лева ще станат, като се разчита само на внос!

– Казахте, че има напрежение сред колегите Ви. Има ли такива, които са на прага на решението да захвърлят всичко и да се откажат?

– Повечето… Ние оставаме вече като последни мохикани. При всички спънки, които непрекъснато ни затрудняват, ние сме като някакви неразумни същества, да не използвам по-грубоватата турска дума будали! И се чудим защо продължаваме да се блъскаме при тези условия. И сега не ни излиза сметката, а на всичко отгоре – да ни вдигнат и цената на водата! Ние не сме всички към “Напоителни системи“, но те вдигнат ли цените, това ще повлече веднага цялата себестойност на продукцията. Това е държавно предприятие към Министерството на земеделието и трябва да има политика, насочена в помощ на агропроизводителите. Трябва да седнат всички експерти, да анализират ситуацията и да вземат някакви решения. Но водата поне не трябва да се оскъпява повече! Вече споменах и пак ще кажа – има и начини водата да е безплатна за земеделците.

Точно това е единият повод за протест, който ще проведем във вторник следващата седмица в Лозница. Вторият – искаме преработка на Стратегическия план. Той беше внесен през март 2022 година в Европейската комисия. Върнаха го с 400 забележки. И това няма да е само един митинг, вече се проведоха такива и ще продължим, докато не се изпълнят исканията ни. Основен организатор е Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните с председател Божидар Петков, но протеста ще подкрепят общо осем асоциации и обединения на земеделци.

Според официално разпространената информация, протестът ще се проведе във вторник, 21 март, на главния път Разград-Търговище до град Лозница. Участниците планират блокада на кръговото кръстовище на шосето, като тя ще започне в 12:00 и ще продължи до 15:00 часа.

Стоимена Александрова

*Снимка – БНТ

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X