loader image

Ученици черпят опит в биоземеделието от Азорските острови

По португалски модел създадоха зеленчукова градина, в която растенията се наторяват с компост, а вредителите се прогонват с билки

Възпитаници на пазарджишката Професионална гимназия по селско стопанство “Царица Йоанна“ черпят полезен опит в биоземеделието от Азорските острови. Това се случва, след като техни преподаватели са преминали през обучение в Португалия по проект, наречен “Нови перспективи“. Наименованието е избрано неслучайно, разказа координаторката Иванка Георгиева. Земеделието е смятано от младите хора за непривлекателно, те го свързват с тежък физически труд. То обаче може да бъде и шанс за добро бъдеще както в България, така и в чужбина. Това се опитва да покаже проектът, чиято реализация продължава в Пазарджик, в училищния двор. Там тийнейджърите под напътствията на своите преподаватели са основали клуб “Мисли зелено“ и са създали биоградина. Зеленчуците в нея се наторяват с компост, а вредителите се прогонват с ароматни билки – тагетис, лавандула, розмарин и други. Своеобразното опитно поле е полезно не само в часовете по практика, но и в тези на класния ръководител, защото учи младите хора както да организират успешно производство, така и да са грижовни към природата, да са трудолюбиви, да са упорити, да са отговорни. Все качества, които ще са им много необходими в живота като възрастни.

По проекта в Португалия, град Ангра ду Ероижму, се обучават група преподаватели, сред които агроном и инженер. Азорските острови също са избрани неслучайно. За нас, българите, това географско наименование се свързва най-вече с туризъм, атракции, плажове, хотели. Но всъщност главен икономически отрасъл там е именно селското стопанство с развити овощарство, градинарство и винарство. Отглеждат се банани, кайсии, ананаси, грозде, цитруси. Произвежданите зеленчуци са предостатъчни, за да има и за износ.

Населението на остров Терсейра, който е един от деветте Азорски острова, както и на град Ангра ду Ероижму, разположен на този остров, се препитава предимно от земеделие. Не туризъм и не риболов, както бихме предположили, защото е логично, след като тези хора живеят насред океана. Богатство на този остров са плодородните почви и благоприятният климат, които позволяват на почти всички селскостопански култури да се развиват без особени усилия. Част от плодородните земи на острова, образуван от вулканична лава и пепел, са запазени като тучни поляни, а там местните фермери извеждат стадата си от крави. Някои от предприемачите се занимават и с цветарство. Внасят красиви растения от европейски, азиатски и африкански държави, приспособяват ги, развъждат ги и ги реализират на световния пазар. Заложилите на агробизнес местни жители могат да разчитат на щедра подкрепа от еврофондовете, тъй като допреди няколко години Азорските острови са смятани за най-бедния и слаборазвит район на Европейския съюз. Днес вече не е така.

Може би не всичко казано дотук може да се приложи в обучението на младежите в Селскостопанската гимназия в Пазарджик. Но то е достатъчно вдъхновяващо, за да им покаже, че са направили правилния избор за професия, която има бъдеще.

Всъщност учебното заведение вече има в историята си няколко успешни европроекта, по част от които и самите средношколци са пътували в чужбина, за да видят модели на успешен агробизнес. И да получат важните знания, които да им помогнат в зрелия си живот да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда или като предприемачи със собствена земеделска дейност.

Обучението на преподаватели в Португалия пък е било основно на открито. Така те са преоткрили огромните ресурси, с които гимназията им разполага. Тя разполага с обширни земи и имоти, в които са засадени лозя, овощни градини, организирани са винарна, конна база, ветеринарни кабинети за практическото обучение.

“Взехме си много идеи, които са приложими за нас“ – казва в обобщение Иванка Георгиева.

А възпитаниците на Селскостопанската гимназия наистина имат големи шансове за реализация, стига да са трудолюбиви. В Пазарджишко, в много други райони на страната, а и в чужбина има силно търсене за подготвени кадри за агробизнеса. Много от вече завършилите пък залагат на собствена дейност, и то успешна. Един от тях е Николай Йосифов, завършил през 2009 година със специалност “Цветарство“. Днес младежът има собствен разсадник за декоративна растителност на парцел край пътя Пазарджик-Пловдив. Преди дни за пореден път той е направил жест в знак на благодарност към своето училище – дарил е брезички за алеята на гимназията.

 

Стоимена Александрова

*Снимки – архив на гимназията

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X