Сливенска фирма стана най-големият производител на репички в България

Сливен, освен като град на прасковите скоро ще има и нова слава, тъй като  сливенска фирма се превърна в най-големия производител на репички в България. Заслугата за това е на 30-годишния Станислав Кръстев и семейството му. В модерното им зеленчуково стопанство са засети 50 декара с репички, от които постоянно изкарват реколта.

„С количествата семена, които сме заявили на доставчиците си тази година, засетите вече такива и реколтата, която произвеждаме си заслужихме да казват за нас, че в България няма по-голям производител, който да отглежда толкова репички“, споделя с гордост Станислав.  По думите му, инвестицията за толкова декари е доста голяма-над 20 хиляди лева е вложил само в семена. „Цените за пакет репички се вдигнаха доста, преди време ги купувахме на 35 лева сега са над 50 лева“, казва земеделецът.

Като всеки зеленчук, който расте на закрито и репичките изискват, внимание, грижи и създаване на подходящи условия: избор на семена, състав на почвата, влажност, температура.

„В производството си използваме само холандския сорт „Селеста“. Относно спецификата при отглеждането на репичките, трябва да се внимава, особено в зимните месец с водата, за да не започнат да гният. Почвата да е умерено влажна, излишната влага ще доведе до гъбични заболявания. Влагата помага на репичките да растат по-бързо, а правилния баланс намалява горчивината на плодовете“, съветва той.

Младият земеделец разказва още, че температурата също е едно от основните условия за получаване на висококачествена репичка. „Те обичат топлина и слънцето, щом напече до 25-30 дни след поникването културата е готова за реколтиране. Не по -маловажна е сеитбата. Ние използваме специални машинки, които пускат семката на 3-4 см. да не е много гъста и нямаме проблем с отглеждането“.

Определя цените на торовете, които използва като сравнително приемливи и с около 15 % по-ниски от  миналогодишните. Според него, вносът на репички у нас не влияе особено на родното производство, защото е малък. Идва предимно от Италия, но те внасят само топчетата , главичките на репичките, не на връзки.

Стопанството на Станислав пласира продукцията си само на българския пазар. Работи с голяма немска верига хипермаркети с магазини в цялата страна, която оценява качеството на зеленчуците му.  На ден товарят поне по два камиона с 32 палета всеки, а за седмица продават над 90 хиляди връзки репички.

Никога не е кандидатствал за средства по програми – независимо дали национални или европейски и няма намерение да го прави – справят се сами. Благодарение на усилията и труда на земеделци като него, които не се отказват въпреки несгодите в бранша, тази година българите отново ще имат качествен зеленчук за салата си.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X