Турция премахва ограниченията върху износа на селскостопански продукти, включително слънчогледово олио

Турското правителство отмени ограниченията върху износа на селскостопански продукти, включително слънчогледово олио, червено месо, домати и някои варива, съобщи Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Забраните за износ бяха наложени миналата година от Министерството на земеделието и горите на страната (MinAF) върху избрани селскостопански артикули в опит да се контролира нарастващата инфлация на храните, се казва в доклада на Външната селскостопанска служба (FAS) от 14 март.

В отделен доклад USDA заяви, че очаква общото производство на маслодайни семена в Турция – включително памучно семе, соево и слънчогледово семе – да спадне със 17% до близо 3 милиона тона през пазарната 2023/2024 година в сравнение с предходната година поради динамиката на пазара преди земетресението.

Страната също така произвежда малки обеми рапица и, както и при другите големи маслодайни семена, производството на рапица се очаква да се свие, според доклада.

„Заплахата от сериозна суша може допълнително да потисне производството, докато последиците от последните земетресения се очаква да имат много незначително въздействие върху цялостното производство и преработка на маслодайни семена“, заявиха от USDA.

Прогнозното намаление на производството на маслодайни семена ще бъде частично компенсирано от увеличения внос на соя, слънчогледово брашно и слънчогледово семе.

Междувременно, като част от стремежа си да контролира инфлацията, турското правителство е намалило вносните мита за повечето храни, масла и маслодайни семена, се казва в доклада.

От септември-декември на 2022/23 пазарна година вносът на украинско слънчогледово олио и слънчогледово семе се е увеличил.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X