Фермери и министри от Източна Европа обединяват сили срещу „унизителната“ кризисна помощ на ЕК

Недостатъчните мерки на Европейската комисия в защита на земеделските производители от засиления внос на култури от Украйна разгневиха стопаните в България, Румъния и Полша – държавите, които страдат най-силно от проблема. Фермерите в България и Румъния обединиха сили срещу „унизително ниската“, според тях, компенсация за понесените щети от прекомерния внос на земеделски култури през „коридорите за солидарност“ с Украйна. Стотици земеделски стопани изразяват недоволството си чрез протести в различни „горещи“ точки в България, Румъния, Полша, както и в Брюксел.

Протести на българо-румънската граница

Днес, на 30 и 31 март българските фермери блокират граничните пунктове с Румъния при Видин, Русе, Силистра и Кардам. На 7 април фермери ще протестират на различни гранични пунктове в Румъния, както и на пристанище Констанца и в Букурещ. Това съобщиха в съвместна протестна декларация Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Форума на професионалните фермери и преработватели от Румъния (FAPPR). Основното искане на стопаните е, да не се удължава действието на Регламент (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 г. относно безмитния внос на земеделски стоки от Украйна.

От септември досега родното Министерство на земеделието заедно с производители алармира неколкократно европейските институции за аномалиите на зърнения пазар, припомни министър Явор Гечев, който също се присъедини към протеста на фермерите. Решенията, свързани със зелените коридори, продължават да създават проблеми. Затова българската държава ще поиска от Европейската комисия допълнителни мерки, които да позволят на фермерите да работят при нормални условия на труд, защото нито една субсидия  не може да даде това, което може да ожъне един земеделски производител, посочи още служебният министър на земеделието.

Министърът на земеделието на Полша също се срещна днес с ядосани фермери, за да обсъди начини да се спре падането на цените на зърното на фона на пренасищането на пазара от притока на огромни количества украинска продукция, която трябваше да отиде в Африка и Близкия изток.

Протест и в Брюксел

Делегация на румънската фермерска организация Asociația Forța Fermierilor (AFF) днес изнесе банер пред сградата на Европейската комисия в Брюксел с посланието: „РУМЪНСКИТЕ ФЕРМЕРИ ЗАСЛУЖАВАТ УВАЖЕНИЕ!“. Протестът се провежда днес, защото на 30 март ще се проведе техническа среща в Европейската комисия, на която ще се обсъжда преизчисление за подпомагането за румънските фермери, претърпели загуби вследствие войната в Украйна. На 20 март ЕК обяви, че 56 млн. евро от кризисния резерв на Общата селскостопанска политика ще бъдат заделени за най-пострадалите държави, като Полша ще получи 30 млн. евро, България 16 млн. евро, Румъния 10 млн. евро. Общата сума се счита за обида спрямо усилията, положени от фермерите в Източна Европа и разпределението от тази малка сума не съответства на щети, понасяни от фермерите в Румъния, се казва в прессъобщение на AFF.

Време е да изпратим мощен сигнал от столицата на Европейския съюз. Румънските фермери бяха и все още са в челните редици на европейските усилия за подпомагане на Украйна. Румънските фермери направиха жертви, отказаха се от доходи и маржове на печалба. Тези усилия и жертвите трябва да бъдат признати и оценени“, каза Габи Кородеану, член на AFF.

Делегацията на AFF е планирала срещи с румънски евродепутати. Фермерите ще подадат декларация в COPACOGECA за равно третиране на всички румънски фермери, в подкрепа на легитимните интереси на румънския национален агро-хранителен сектор на европейско ниво. „Като се има предвид, че годишната вноска в COPACOGECA се плаща изцяло от публични средства – от румънския държавен бюджет, и само малка част от румънските асоциации са включени в тази структура, ние считаме, че това е дискриминация и обида за мнозинството от Румънски фермери. COPACOGECA има още много да направи за румънските фермери, за да си струва да плащат вноската от държавния бюджет, с парите на всички румънци“, каза Влад Маковей, президент на AFF.

Румъния и Полша преговарят с ЕК

Румъния и Полша преговарят с Европейската комисия с цел да бъдат създадени механизми за проследяване на износа на украинско зърно, за да се гарантира, че местните фермери няма да бъдат засегнати от потока евтин внос от Украйна. Това съобщиха премиерите на Румъния и Полша Николае Чука и Матеуш Моравецки по време на конференция в Букурещ, която се проведе на 28 март, предаде Euractiv.com.

Матеуш Моравецки обясни, че двете страни се борят заедно за това, зърното от Украйна да напусне двете страни и Европейският съюз да помогне ефективно в прилагането на търговската политика. Това е в най-добрия стратегически интерес на Украйна и Централна Европа, но също така и в най-добрия икономически интерес на Полша и Румъния, по думите на полския премиер.

По-рано този месец румънският министър на земеделието Петре Даеа каза, че Европейската комисия е изчислила, че фермерите от Полша, Румъния, Унгария, България и Словакия са загубили общо 417 милиона евро от притока на по-евтино украинско зърно на техните пазари.

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X