Зърнопроизводители блокираха българо-румънската граница

  • Над 200 машини спряха работата на ГКПП „Йовково“ при Кардам, фермерите искат да стопират т.нар. „коридори на солидарността“, чрез които у нас навлиза земеделска продукция от Украйна

Земеделски стопани от цяла Добричка област заедно с колегите си от Варна и Бургас затвориха за час българо-румънската граница при граничния пункт „Йовково“. Блокирането на трафика от и за Румъния е по повод обявените 3-дневни ефективни протестни действия на НАЗ, с които производителите искат да не се удължава регламентът на ЕС от май 2022 г. за безмитен внос на селскостопански стоки от Украйна.

Загубите на българските земеделски стопани само от липсата на пазар на слънчоглед на този етап възлизат на близо 800 милиона лв., посочи край Кардам зам.-председателят на НАЗ Илия Проданов. По думите му в момента изкупната цена на българската продукция е с 40 % под себестойността. Блокираният пазар остави зърното по складовете и в момента те са пълни. Ежегодно у нас се произвеждат около 2 милиона тона слънчоглед. От тях обаче са реализирани едва 5-10 %. Това доведе до назряване на напрежението в сектор „Земеделие“.

Основният повод за протестните действия са нереализираната българска продукция, застояването й по складовете и невъзможността на колегите да посрещнат разходите по пролетната кампания. В момента тече удължаване на регламента за безмитен внос на стоки за ЕС и затова ние апелираме към държавата да заеме позицията на българското производство и да не се съгласи на удължаване на коридорите на солидарността“, заяви още Илия Проданов.

На този етап разходите по производство на зърно са огромни, подчерта Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Родните земеделски стопани са изправени пред реалната заплаха от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите към собствениците на земя и значителна междуфирмена задлъжнялост. Зърнопроизводството генерира сериозна част от доходите на населението. Само в Добруджа обработваемите площи са 3 млн.500 хил.дка, за които се изплащат ренти, които в региона от години са над 100 лв./дка. Освен това секторът осигурява на държавната хазна сериозни данъчни постъпления.

Зърнопроизводителите обявиха, че очакват държавата и европейските чиновници да чуят исканията им. Високите разходи за производство на зърно в момента се определят от политиката на ЕС, изтъкна пред фермерите Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Тя подчерта, че вносът на стоки от Украйна включват не само зърно, в това число и от маслодайни култури, а още плодове, зеленчуци, птиче месо, яйца, мед. На практика от „солидарните коридори“ страдат всички сектори на родното земеделие.

Ако все пак гласът на зърнопроизводителите не бъде чут, то те са готови да отстояват позициите си докрай и да продължат с протестните действия. „Тук виждате една малка част от машините. По всички райони в страната те са изкарани по базите и ако не се стигне до развитие, ние сме готови да докараме и тях на границите“, категорично обяви Илия Проданов. Радостина Жекова допълни, че по стопанствата в Добричко, Варненско и Бургаско са подготвени и изведени тежките машини, които са в готовност да се присъденият към изкараните на протест.

В продължение на 3 дни до 31 март между 10 и 11 часа фермерите ще блокират със земеделска техника четирите гранични пункта по северната ни граница с Румъния Кардам, Силистра, Русе и Видин, през която навлиза украинското зърно. Ако след тридневния им протест няма резултат, са готови да продължат. От НАЗ обявиха, че координират и обединяват усилията си със земеделски стопани от Полша и Румъния.

Габриела Събева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X