Министерството на земеделието публикува първа серия от отговори на въпроси за директните плащания в Стратегическия план

Министерството на земеделието публикува подробни отговори на въпроси, поставени от фермерите, по време на националната информационна кампания за Стратегическия план.

Припомняме, че кампанията се проведе в периода 6-16 февруари с цел да бъдат изяснени промените при директните плащания в новия програмен период. Тя премина при засилен интерес с участието на над 2500 стопани от цялата страна.

Въпросите на фермерите за прилагането на стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) са свързани с определянето на наклони за парцелите и изискванията за минимална почвена покривка, покривните и междинни култури, затревяването при трайните насаждения, чувствителните периоди, ротацията на културите, поддържането на съществуващите характеристики на ландшафта, площите под угар и санкциите за при неспазване на изискванията.

Стопаните отправиха питания и за еко схемите, включително за разнообразяване на отглежданите култури, намаляване на продуктите за растителна защита, заявяването на екологичната инфраструктура, зеленото и органично торене.

Постъпиха въпроси и за интервенциите за преходна национална помощ, обвързано подпомагане, млади стопани, биологично производство, Натура 2000 и необлагодетелствани райони, хуманно отношение към животните и др.

Това е първи набор от въпроси и отговори, който ще се допълва периодично до излизане на ръководство за законоустановените изисквания за управление, както и наръчниците за прилагане на ДЗЕС и на директните плащания.

Вижте всички публикувани отговори тук:

https://www.mzh.government.bg/bg/press-center/novini/ministerstvoto-na-zemedelieto-publikuva-prva-seriy/

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X