Полша налага мита върху вноса от Украйна, дава 10 млрд. PLN към помощта на ЕК

Комисията обеща втори транш помощ заради Украйна, възможно е национално финансиране

Вчера вечерта министърът на земеделието в Полша Хенрик Ковалчик се срещна с фермери. Двете страни обсъдиха предложение с 11 точки за стабилизиране на местния зърнен пазар. В края на срещата беше сключено споразумение върху тези точки и за въвеждане на „Щит за селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост“ в размер на най-малко 10 млрд. PLN.

Ето какво включва споразумението, според agronews-com-pl:

  1. Възстановяване на митата и въвеждане на депозити за транзит на селскостопански и хранителни продукти от Украйна до ценовото ниво на полския пазар.
  2. Въвеждане на „Щит за селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост“ в размер на най-малко 10 млрд. PLN като компенсация за кризата на пазарите на зърно, рапица и селскостопански и хранителни продукти, причинена от руската агресия срещу Украйна.
  3. Мониторинг на полския пазар до края на юни 2023 г. по отношение излишъците от зърнени култури и рапица, които се износят и се използват за енергийни цели.
  4. Промени в законите за биогоривата съгласно приложението, изготвено от Полската коалиция за биогорива и протеинови фуражи до края на май 2023 г. като важен елемент за стабилизиране на селскостопанския доход.
  5. Промени в бюджета на Националния стратегически план за ОСП за 2023-2027 г. с оглед увеличаване на нивото на съфинансиране от националния бюджет до максимално допустимото ниво от Европейската комисия.
  6. Субсидии за транспорт за фермери и търговци на зърно в размер на 100, 150 и 200 PLN за един тон пшеница, царевица и рапица, в зависимост от разстоянието от балтийските пристанища. Полското правителство ще се обърне към ЕК за съгласие за предоставяне на помощта.
  7. Маркетинг с Украйна само на горива с добавени биокомпоненти от местни производители.
  8. Развитие на транспортна, складова и трансбордираща инфраструктура.
  9. Увеличаване пропускателната способност на пристанищата.
  10. Приоритизиране на транспорта и обработката на зърно пред други стоки.
  11. Отваряне на нови пазари чрез:
  • промоция на полски зърнени и зърнени продукти,
  • реална подкрепа за икономическата дипломация,
  • ефективно сътрудничество на дипломатическите служби – МВнР и държавните агенции с търговския сектор,
  • ефективни фитосанитарни мерки – стандартизиране на работата на отделните фитосанитарни институции в Полша.

ЕК готви втори транш, България ще получи още средства

„Има решение на ЕС – полските фермери ще получат 29,5 милиона евро от бюджета на ЕС за загуби, причинени от вноса на зърно от Украйна. Възможно е тази сума да бъде удвоена с национално финансиране. България ще получи почти 17 милиона, а Румъния – 10 милиона“, това написа днес в социалната мрежа комисарят по земеделие и развитие на селските райони в ЕС Януш Войчеховски.

Идва вторият пакет, от който помощ ще получат общо 5 държави-членки на ЕС, включително България, Словакия и Унгария, стана ясно още от неговите думи пред полското радио RMF FM.

Възможно е ЕС да възстанови митата върху украинското зърно, ако вносът му засегне европейския пазар. Това съобщи пък Мириам Гарсия Ферер, говорител на ЕК. Комисията следи ситуацията на общия пазар и ще реагира при необходимост, допълни тя и обясни: „Възстановяването на митата върху украинското зърно няма да стане за една нощ. Първо, Съветът на ЕС и Европейският парламент трябва да одобрят предложението на ЕК за удължаване на освобождаването от мита за украинските селскостопански продукти с още една година. След това Полша, например, може да кандидатства за прилагане на предпазната клауза. Тя трябва да докаже загубите, които стопаните претърпяват от увеличения внос на всяка селскостопанска стока поотделно. След това ЕК ще прецени дали искането е достатъчно обосновано.“

„Въведохме по-стабилен и редовен механизъм за наблюдение, чрез който ще докладваме на държавите-членки на всеки 2 месеца за въздействието на този регламент. Освен това статистиката за вноса от Украйна ще продължи да се публикува ежемесечно на уебсайта на Комисията“, посочи още говорителката на ЕК. „Комисията ще следи отблизо вноса от Украйна. По-бързите и по-лесни защитни разпоредби ще позволят бързи действия, ако е необходимо“, увери тя.

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X