Братя близнаци от Сливен намериха пресечната точка между архитектурата и винопроизводството

Братя близнаци от Сливен са открили пресечната точка между архитектурата и винопроизводството. Мартин и Петър Койнови са посветили живота си на архитектурата, но това не им пречи да намират време, за да произвеждат бутиково вино с високо качество на достъпна за потребителите цена.

Любовта“ им с виното започва когато завършват висшето си образование в София и се завръщат в родния Сливен. Заедно с баща си и дядо си участват активно в производството на вина в семейството, като малко по малко усъвършенстват продукта си експериментирайки с различни сортове. Разбират, че са добри в това, което правят през 2018 когато печелят първото си признание-червеното им виното е оценено като най-добро домашно вино на гр. Сливен, по време на конкурс. Това им дава увереност и решават да преминат към производство на по-големи количества и усъвършенстват технологията.

През 2021 г. официално регистрират обект за производство на вино-винарска изба „Карандила“, който се намира в подземието на къщата им. „На една сравнително малка квадратура за такъв вид обект, успяхме да направим завършено производство с всичките си цикли за около 5 хил. бутилки годишно и засега капацитетът ни си остава същия“, разказва Мартин Койнов. Тъй като не притежават собствени лозя те използват суровина от местен гроздопроизводител. „Не е все едно обаче да купуваш грозде от някъде както ти го дадат или пък на най-изгодната цена, каквато е масовата практика на големите винарни. Искахме да поставим нещата на една по компетентна основа и цената на гроздето да не бъде ръководеща в целия процес, тъй като вината, към които сме се концентрирали са бутилирани и не сме толкова притиснати от цените на суровините. В този смисъл избрахме производител от региона с масив на северния склон към река Тунджа. Лозята са отлични и от там ползваме „Каберне фран“ и „Сира“, разказва още архитект Койнов. Технологът на винарната е млад амбициозен професионалист, но с доста сериозен опит, готов да експериментира с нов подход във винарството. Той определя датата, на която ще се бере гроздето като се правят предварителни анализи през годината така, че да може да се осигури най-добрия резултат.

Според братята, разковничето за доброто вино е в суровината. „За да получиш добро вино, най-доброто, което можеш да направиш е да осигуриш перфектното грозде или оптимално доброто грозде от нашия регион, защото в последствие нещата тръгват по утъпкан път и традиционни методи, които така или иначе водят до получаване на вино с много малки нюанси“, посочва Мартин. И двамата считат, че именно на тази база, според мнението на консуматорите на виното им, са съумели да произведат продукт на конкурентна цена и в същото време с много добра характеристика. Казват, че ще продължат да работят по този начин като ще правят характерни за Сливенски регион, ароматни натурални вина, акцентирайки върху чисто гроздови плодови вкусове, без да употребяват подобрители, енологични добавки и др.

По отношение на начина на добив, споделят, че гроздето се бере на ръка, получава се в щайги, а при тях се прави внимателно селектиране като съдовете за ферментация се пълнят гравитачно. „Ферментираме в малки съдове, не повече от 500 литра на съд, което дава възможност да контролираме много по-лесно процеса вътре и проблемите по отношение на температурата по време на ферментацията. Всичко се случва под земята, имаме и преимуществото, че не ни се налага да климатизираме сериозно това помещение и можем да си позволим да охладим гроздето преди да го преработим“, разказва Мартин Койнов. Получените вина се наливат за ябълчно-млечна ферментация в дъбови бъчви, предимно от френски , но тази година имат и от български дъб. Остават в тях да отлежават най-малко половин година, като срокът зависи от характеристиките на сортовете използвано грозде. Сортовете, на които залагат в производството си са „Пино ноар“ , „Каберне фран“, „Сира“ и „Каберне совиньон“.

Интересът към вината им е доста по-голям от очакванията  и на практика реколтата от 2021 г. е почти разпродадена. Въпреки, че разходите в следващата им реколта са с 25 % повече, се надяват да успеят да задържат цената на крайния продукт.

Във винарната работят само двамата братя и съпругите им, не назначават работници, за да не отговарят за чужди действия. „Заставаме с името си и това е достатъчно голяма отговорност, която можем да поемем, в другата ни професия носим отговорност за милиони, а тук искаме да стоим зад всяка бутилка, която произвеждаме“, казват братята. Считат, че винопроизводството, добре се съчетава с интелектуалния им труд и е алтернатива на уседналия начин на живот, които водят като архитекти, зад монитора или чертожната дъска. Намерили са пресечната точка между архитектурата и винопроизводството.

Виното им може да бъде закупено чрез сайта и фейсбук страницата им https://www.facebook.com/karandilawinery. Успяват да реализират продукцията си в Сливен, макар вината им да се продават и в специализирани магазини в София и страната.

Споделят, че най-много се радват на отзивите на клиентите си, получени като обратна връзка. „Самото усещане да създадеш нещо, което хората да поднесат на трапезата си или да се насладят при специални за тях моменти, така те изпълва с положителна емоция и удовлетворение , което друго не може да ти даде“, категоричен е Петър.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X