Тенденции, които се очаква да окажат „драматично въздействие“ върху селското стопанство

 

Купуването и продаването на селскостопанско оборудване често се разглежда като показател за цялостното здраве на селскостопанската икономика и този тип данни могат да дадат представа за тенденциите в индустрията.

Фючърсният съвет на Асоциацията на производителите на оборудване (AEM) разработи доклад, използващ тези данни и други изследвания, за да идентифицира 13-те тенденции в селското стопанство, които се очаква да окажат значително влияние върху сектора на селското стопанство и как ye се произвеждат храни в бъдеще.

Кърт Блейдс, старши вицепрезидент за индустриалните сектори и продуктовото лидерство в AEM, наскоро сподели тези тенденции на конгреса на Националната асоциация за зърно и фуражи (NGFA) в Ла Куинта, Калифорния, САЩ.

„Не е нужно да се съгласяваме с тях, но със сигурност трябва да им обръщаме внимание“, каза Блейдс, отбелязвайки, че някои от тенденциите ще имат драматично въздействие върху зърнената и фуражната промишленост, докато други са по-странични за сектора, но все пак са важни за разглеждане.

1. Произвеждайте повече с по-малко въздействие върху околната среда

„Очаква се населението да нарасне с 2,2 милиарда души до 2050 г., но в същото време има все по-голям натиск за намаляване на въздействието ни върху околната среда“, каза Блейдс. Той посочи напредването на генетиката и подобряването на механиката чрез прецизно земеделие като ключови начини за разширяване на производството, без да се увеличава натоварването на околната среда.

2. Оптимизиране на потреблението на вода

„Имаме проблем с водата в света и със сигурност в Съединените щати“, каза Блейдс и добави, че селското стопанство често носи тежестта на вината за проблемите с недостига на вода.

„Имаме да свършим доста работа по отношение на това как напояваме“, каза той.

3. Повишено глобално търсене на протеини

Докато дискусиите за лабораторно отгледано месо и растителни продукти са придобили солидна скорост, Blades заяви, че няма индикации, че търсенето на животински протеини ще намалее. Всъщност се предвижда тя да се удвои до 2050 г., каза той.

„Ще изглежда малко по-различно“, призна той и добави, че други продукти ще продължат да играят важна роля в търсенето на протеини. „Но въпреки всички други заглавия, които ще прочетете, не са малко изследвания, които сочат, че не се очаква животинският протеин да спре да се търси в обозримо бъдеще.“

4. По-къса верига за доставки на храни

„Има много повече смисъл да отглеждате марулята си близо до мястото, където я консумирате, защото в противен случай просто транспортирате вода“, каза Блейдс, признавайки как вертикалните селскостопански инициативи и системите за отглеждане на оранжерии са променили фундаментално селскостопанския пейзаж, особено за листни зелени зеленчуци. Той също така каза, че са извлечени много поуки от производствените успехи на индустрията на марихуаната.

„Тази технология лесно може да се прехвърли при плодове и зеленчуци,  има много интересни неща, които можем да научим (от подземната индустрия за марихуана), които абсолютно могат да се превърнат във веригата за доставки на храни, която ще бъде драстично различна утре, отколкото е днес“, каза той.

5. Географски промени в производството

По различни причини както генетичният напредък, така и климатичните промени са позволили на културите да растат на места, където не са могли да растат преди, но промените отварят възможности за фермерите да се диверсифицират.

„Неоспорима реалност е, че Царевичният пояс се движи все по-далеч на север и зърнената индустрия трябва да се подготви за тази географска промяна в производството на култури“, каза Блейдс.

6. Усъвършенстваната проследимост на храните помага да се поддържа доверието на потребителите

„Ако говорите с някой, който е близо до потребителите, те изискват проследимост и гласуват с портфейлите си“, каза Блейдс, потвърждавайки, че една от основните цели на проследимостта е да се подобри доверието на потребителите, което в миналото е било помрачено от опасения за безопасността на храните и продоволствената сигурност. Той насърчи бизнеса да бъде подготвен да осигури тази проследимост, ако иска да участва на бъдещите пазари.

7. Земеделските стопани се приспособяват в отговор на регулирането на емисиите

Blades потвърди, че има голям натиск в селскостопанската индустрия да намали въглеродния си отпечатък, което може да доведе до целенасочени инвестиции в оборудване и модернизиране на земеделската техника към по-устойчиви алтернативи.

8. Усилията за декарбонизация създават съседни икономики

Блейдс заяви, че Министерството на земеделието на САЩ активно работи по възможности за създаване на множество потоци от доходи от единични селскостопански операции, като подкрепя развитието на съседни индустрии, особено за пазарите на въглеродни емисии, където фермерите могат да генерират и продават въглеродни кредити на купувачи от частния сектор.

„Не знаем как ще свърши, но със сигурност знаем, че ще има индустрии, съседни на зърнената индустрия, които ще имат драматично въздействие върху това, което се случва в нашия свят днес, и просто трябва да сме подготвени за това“, каза той.

9. Разликата в свързаността се стеснява

„Всички обещания, които имаме в рамките на прецизното земеделие, разчита на постоянна свързаност на интернет“, каза Блейдс.

Той помоли присъстващите на конгреса да помислят за фундаменталното въздействие, което смартфоните са оказали върху живота на хората, но много фермери са ограничени да се възползват от тази иновативна технология, тъй като свързаността не е налична. Според доклада на AEM само 25% от фермите в Съединените щати в момента използват свързано оборудване или устройства за достъп до данни.

„Мисля, че можем само да си представим изчислителната мощност, която излиза от тези трактори, която в момента се съдържа в този трактор и след това изведнъж е свързана с облака и всеки друг трактор е свързан с облака“, каза той. „Удивително е какво ще излезе от това.“

10. Изкуственият интелект дава възможност за земеделие, основано на прозрения

Блейдс заяви, че AI прави значителни крачки и се очаква да повлияе на селскостопанската индустрия както от гледна точка на производителността, така и от гледна точка на устойчивостта. Някои примери, цитирани в доклада на AEM, включват анализ на състоянието на културите в реално време, системи за прогнозиране на поддръжката и роботи за автоматично прибиране на реколтата.

11. Ресурсите се изливат в киберсигурността

„Ако все още не сте станали жертва на атака за киберсигурност, тогава ще бъдете, така че трябва да се подготвите за това“, каза Блейдс, насърчавайки присъстващите да затегнат усилията си за киберсигурност колкото е възможно повече, тъй като по-голямата част от нарушенията на данните са резултат от слаби връзки, които често се пренебрегват. Придържането към стандартите за сигурност ще става все по-жизненоважно с прехода на селскостопанските операции към цифрови платформи.

12. Промяна на моделите на собственост на стопанството

„Винаги сме се шегували, че средният собственик на земя в Айова е 82-годишна вдовица“, каза Блейдс и добави: „Не знам дали това е точно правилно, но вероятно не е твърде ужасно далеч от истината“.

За първи път от поколения насам селскостопанските предприятия все повече се отделят от земята, което позволява на наемодателите, които не са оператори, обикновено пенсионирани фермери, които не са в състояние успешно да прехвърлят дейността си на следващите поколения, да останат собственици, докато външни страни могат да инвестират и да произвеждат върху земята.

13. Появяват се нови бизнес модели

„Не е нужно да гледате много далеч, за да видите парите, които се наливат в селското стопанство“, каза Блейдс.

Корпорациите, които преди това са били ограничени или без връзка със селското стопанство, са започнали да инвестират в сектора с ускоряващи се темпове и вероятно ще повлияят и в крайна сметка ще развият настоящите системи.

„В един момент това ще промени всичко, с което сме свикнали в тази индустрия, и ще се появят нови бизнес модели и не знам дали това е положително или отрицателно, но със сигурност е интересно нещо за нас, на което да обърнем внимание“, каза той.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X