Органично средство в борбата с фузариума

Холандските производители на марули на открито вече няколко години се борят със сериозни проблеми, причинени от фузариум. Хенк Мент, представител на фирма Thatchtec се надява, че скоро ще може да предложи решение на този проблем. Изследванията, проведени в Италия показват, че органичното средство Herbie е в състояние да унищожи спорите на фузариума в почвата.

Всичко е благодарение на бактериите, които са в състава на Herbie и участват в процеса „Soil Resetting“ или възстановяване на почвата. Благодарение на тях, почвата може да бъде дезинфекцирана без употребата на химикали. Процесът на възстановяване се състои в следното:

Органично средство от растителен произход Herbie се внася в почвата. Навлажнява се добре и се покрива с найлон. Така остава в продължение на няколко седмици, температурата на почвата трябва да е най-малко 16° С. Бактериите, които съставляват Herbie, през това време „дезинфекцират“ почвата.

Herbie е създаден през 2010 г., а проучванията, проведени в Холандия в практиката отдавна са потвърдили ефективността му. Института „Cersaa“ (Център за изследвания и подпомагане на селското стопанство) в Италия също е провел проучване на Herbie.

Оказа се, че Herbie е ефективен при относително ниска доза от 5 т/хектар, а не 20 т/хектар, както се е препоръчвало досега, което значително намалява разходите за използването му. В допълнение, беше потвърдено, че Herbie успешно потиска Fusarium oxysporum, вкл. трудно унищожаеми хламидиоспори. Италианските учени са провели изпитване и при домати, но подобни резултати са постигнати и във Филипините при отглеждането на банани (в момента фузариозата причинява много сериозни загуби при салати и банани в много страни по света).
Хенк Meнт се надява, че това средство ще помогне на производителите на салати в Белгия и Холандия. В близко бъдеще ще започнат преговори с университета във Вагенинген, който наскоро получи финансиране за изследване начини за борба с фузариоза при салата. В Италия, проучванията продължават заедно с CBC Biogard, компания, специализирана в биологична защита на растенията.

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X