Слънчогледът на езика на земеделеца

Основни производители в света са Украйна, Русия, Европейския съюз, Аржентина, Турция и САЩ. По-голямата част от европейското търсене на слънчогледово семе идва от България, Холандия, Испания, Германия, Унгария, Румъния и Франция, като

България е най-големият европейски вносител с 18% от европейския внос през 2021 г.

Сортови специфики.

Отглеждат се три основни вида: Маслодаен, Немаслен, Conoil. Хибридите от маслодайни семена могат да бъдат от три вида мастни киселини: линолова, средно олеинова или високо олеинова. Те имат характеристика на черни семена с  тънка обвивка, която прилепва към ядковото ядро.

Семената на маслодайните сортове съдържат от 38% до 50% масло и около 20% протеин. Слънчогледът без масло също се нарича сладкарски слънчоглед, а семената обикновено са големи с бели ивици.

Изборът на слънчогледови хибриди за засаждане е едно от най-важните решения, които производителите трябва да вземат всеки сезон. В допълнение към нуждите на пазара, трябва да се вземат предвид променливи като добив, зрялост, изсъхване, устойчивост, толерантност към хербициди и устойчивост на вредители и болести.

Потенциалът за добив на семена е важна характеристика, която фермерите взимат под внимание. Друга характеристика е процента на масленост, при избора на хибрид за маслодаен сорт. Разбира се има фактори от околната среда, които оказват влияние, но генетичният потенциал на хибрида за процент масленост в растенията е от основно значение.

Най-икономичното и ефективно средство за контрол на болестите и вредители по слънчогледа е засаждането на устойчиви хибриди и предвиждането на подходящ сеитбооборот.

Характеристиките на цялото растение, като здравина на корена и на стъблото, са важни за намаляване на полягането, болестите по стъблата и нашествието от насекоми като стъблепробивач. Изборът на хибрид може да включва избор с устойчивост към определени хербициди след поникване. За да се намалят производствените рискове, трябва да се избират висококачествени, еднородни семена с висока кълняемост, известна сортова чистота на хибрида. Стандартният тест за покълване дава индикация за ефективността при идеални условия, но е ограничен в способността си да оцени какво би се случило при стресови такива.

Пазара за семена предлага сортове, които са третирани с фунгицид и инсектицид за защита на покълналия разсад, но както сме засягали и в други статии, не винаги това третиране е оптималното решение. Силно се препоръчва допълнително третиране на семената с гъби от вида Микориза и Триходерма, които защитават семената от почвените патогени и активират пълният им генетичен потенциал.

Подготовка на почвите и хранене на насажденията от слънчоглед.

Слънчогледът е адаптивен към различни почвени условия, но расте най-добре в добре дренирани почви с висок водозадържащ капацитет с почти неутрално pH (pH 6,5-7,5). Производствените системи за конвенционална обработка обикновено включват две или повече операции за обработка на почвата, за разграждане и вкопаване на растителните остатъци от предишни култури и контрол на плевелите. Слънчогледът се представя добре в широк диапазон от растителни популации с добре предвидени отстояния между растенията. Равното отстояние при посев между семената, ще  доведе до равномерно слънчогледово насаждение, което използва максимално ресурсите от вода, хранителни вещества и слънчева светлина.

При оптимално торене на културите в сеитбообращението, слънчогледът реагира слабо на азотно торене и задоволява до голяма степен своите нужди от акумулацията на азот в по-дълбоките почвени слоеве.

При по-бедни почви се налага внасяне на 6 до 8кг. на декар Азот, като предсеитбено торене. В останалите случаи следва да се предпочита внасянето на азот да става преди основната оран или предшественикът да бъде оптимално торен с този макроелемент.

Новите препоръки за слънчоглед са регионално базирани и тясно свързани със самата оран. Вероятно поради по-дълбокото вкореняване на слънчогледа, текстурата на почвата има по-малък ефект върху добива. Според проучвания, по-високите нива на Азот, водят до полягане на културата и нейната по-висока податливост на заболявания.

Реакцията на слънчогледа към торене с фосфор е много добра и се проявява в увеличаване на добива и подобряване на качеството му. Внасянето на фосфор става преди основната оран, а оптималната норма е 8 – 12 кг. По-високите нива на фосфор в почвата и завишените торови дози на фосфорен тор не са установени като необходими за увеличаване на добива от слънчоглед. Според проучвания и изследвания в цял свят е установено, че слънчогледа е най-податлив на дефицит на елемента Бор. За радост почвите в България са добре запасени с Калий и не се налага калиево торене. Разбира се, по възможност е добре да се направи почвен анализ, за да се изготви оптимална схема на подхранване.

Стратегия, използвана от производителите на биологични продукти, е да отглеждат ранно узряла култура, като ечемик или зимна пшеница, годината преди слънчогледа и да отглеждат покривна култура от бързорастящо едногодишно бобово растение директно след прибиране на зърнената реколта. Отлично решение е внасянето на органични торове и обогатяването на почвата с почвени подобрители от органичен характер. Те спомагат за баланс на минералите и хранителните вещества, както и правилното им усвояване, което от своя страна е изключително важно за отглеждането на здрава и устойчива култура. Пренасищането с някои вещества, може да доведе до повече щети отколкото до позитиви при Слънчогледа.

Отлични резултати и тук дават листните торове, които могат да внесат нужните микро и макро елементи + микроорганизми и бактерии в най-подходящите за културата периоди, а именно през периода бутонизация – цъфтеж.

Болести и неприятели.

Основните болести и неприятели по слънчогледа са: Алтернария, Сиво гниене, Склеротиния, Мана. Ливаден молец, Слънчогледова мряна, бръмбар, Телен червей, Хоботник, Нощенка, а от миналата година е заплаха и Ливадната пеперуда.

Много интересна е методиката за справяне с неприятелите посредством вирусни и бактериални инсектициди, които покосяват новото поколение на неприятелите. Важното за ефективността им е приложението да бъде съобразено с развитието и жизненият цикъл на вредителя, като се съблюдава оптималният период. Много нашумяла също е и Трихограмата, която представлява заразяване на яйцата на неприятеля с биоагент. Тук обаче има много сериозна специфика, защото, за да бъде ефективна методиката, трябва да бъде приложена в точно определен момент, който ако бъде изпуснат няма да доведе до ефективност.

Едно от най-важните неща, които трябва да бъдат съблюдавани при третиране на слънчогледовите насаждения е да се следи опазването на полезните видове.

Слънчогледът е важно медоносно растение за България, защото той се отглежда на големи площи, а в нектара, получен от 1 декар слънчоглед се съдържат около 20 кг захари.

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X