Молдовските фермери искат от властите да ограничат вноса на зърно от Украйна

Представители на молдовската асоциация Forța Fermierilor („Силата на фермерите“) искат от властите да ограничат вноса на зърно и маслодайни семена от Украйна. Те казаха, че украинското зърно срива цените на местния пазар, съобщава Радио Свобода.

Асоциацията отбелязва, че временната забрана за внос на украински селскостопански продукти от три държави-членки на ЕС може да доведе до увеличаване на притока на зърно към други страни, включително Молдова. Фермерите призовават Министерството на земеделието на Молдова да участва в преговорите между страните от Източна Европа и Украйна за получаване на компенсации от ЕС или временни ограничения за внос.

В отговор на въпрос на Радио „Свобода“ министерството на земеделието на Молдова отговори, че не планират да ограничават украинския внос, а също и че Молдова не може да претендира за обезщетение от ЕС, защото все още не е член на съюза.

Министерството добави, че е изпратило запитвания до големи европейски институции. Продължават дискусиите на високо равнище, за да се помогне на молдовските фермери.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X