През май щитоносните въшки се разпълзяват

Освен плодовите червеи, в края на май е времето, когато започват вредна дейност още една група неприятели по овощните видове – щитоносните въшки. По това време ларвите от новото поколение вече са излюпени и се разпълзяват, като смучат сок от младите листа, клончета и плодове. От тях има специализирани, които вредят само по определен вид овошки и такива, които са всеядни и нападат както семкови, така и костилкови видове. По важно е да знаете, че ако миналата година сте наблюдавали повреди от тях, които са много характерни (медена роса по листата и чернилка по клоните) и не сте взели мерки, тази година вероятността дръвчетата да пострадат също е голяма.

Извеждането на борбата срещу плодовите червеи контролира и числеността на щитоносните въшки. Така, че срещу този неприятел не се налага отделно пръскане. Всички посочени инсектициди срещу плодовите червеи са ефикасни и срещу щитоносните въшки.

Под всяко щитче има по 200-300 яйца на щитоносните въшки, които са най-уязвими към химично въздействие малко след излюпване, когато се разпълзяват, за да търсят храна.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X