Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите: „Загубихме пазара на зърно в ЕС“

Основният проблем в сектор „Земеделие“ както на зърнопроизводителите, така и на производителите на мляко, месо и яйца, си остава безконтролният внос на селскостопанска продукция от Украйна. Жечко Андрейнски подкрепя наложения от нашето правителство мораториум и е на мнение, че всички европейски страни трябва да търсят решения на глобалната заплаха, защото, по думите му, най-засегнати се оказват България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия. „Не мога да не кажа, че по този начин ще се повишат цените на слънчогледа и брашното, съответно на олиото и хляба“, категоричен бе председателят на видинския съюз на зърнопроизводителите. Той допълни, че по данни на МЗ за последните три месеца, средната покупна цена на слънчоглед от Украйна е 550 евро на тон, а у нас – между 650 – 700 лв. „В момента себестойността на слънчогледа е 950 лв на тон, а реализацията е 700 лв, категоричен бе още Жечко Андрейнски.

Припомняме, че Съюза на зърнопроизводителите в крайдунавския град бе един от основните инициатори на тридневния протест през месец март, когато тежки селскостопански машини затвориха главни пътища в страната в знак на несъгласие с чуждия внос. „Не искаме помощ от държавата, а само да реализираме продукцията си, която сега стои по складовете за над 4 млн. лв, за да можем след това да реализираме и останалите си дейности, като сеитба, плащане на ренти, закупуване на препарати“, допълни земеделският производител. Той е на мнение, че Украйна е завзела българските позиции в ЕС, като освобождава пазара в Африканските държави.

Жечко Андрейнски изрази и притеснение за драстичния спад в цената на пшеницата, която иначе е борсова стока, в световен мащаб и допълни, че загубите от продажбата на слънчоглед в страната ни са за близо 1 млн. лв.

Видинският земеделски производител сподели също, че в ниската тераса на града – в селата Капитановци и Ново село, слънчогледът е засят на 80 – 90 %, а царевицата – около 10 – 15 %. Докато в общините Димово, Макреш и Грамада по-малко декари са засети със слънчогледовата култура, а сеитбата на царевицата почти не е започнала.

Очакват се добри добиви от пшеница и рапица в региона тази година, но всичко зависи от благоприятните климатични условия и спазването на оптималните агротехнически срокове за сеитба. На есен ще се види и реалният резултат.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X