Илия Проданов, председател на УС на НАЗ: Засега има само празни политически приказки в пространството

По повод на изненадващата новина в петък вечер, че ЕК е постигнал споразумение с 5-е държави, наложили забрана върху вноса на украински земеделски стоки, сред които и България, потърсихме за коментар Илия Проданов, председател на УС на НАЗ. Оказа се, че новината е изненадала и ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите и те се опитват да разгадаят какво точно означават думите на еврокомисар Домбровскис.

Ето как коментира ситуацията в момента Илия Проданов за „Гласът на земеделеца“.

За мен това, което направи снощи еврокомисарят, е че просто пусна нещо в пространството и дотам. Нищо ясно, нищо конкретно. Нито са се разбрали по нещо съществено, нито България ще вдигне забраната за вноса, нито е ясен текста на Регламента. За мен, това беше с цел тестване на това, каква ще е нашата реакция. Нямам друго обяснение на хвърлени в пространството неясни приказки в петък вечер, когато в България предстоят 3 почивни дни. Без ясни текстове, без ясни мерки,  да кажеш само – разбрахме се, даваме 100 милиона евро, за мен това не е сериозно. Някакъв вид политиканстване от страна на Еврокомисията, което няма да доведе до нищо градивно в момента.

В момента министър Гечев не е в Брюксел. Там имаме работна група, която е преговаряла до късно снощи. Какво ми става ясно на мен в момента – ще има забрана от страна на ЕК със заповед до 5 юни. Тя ще важи само за 5-е засегнати от прекомерния внос държави, не за целия ЕС.

Какъв ще е ефектът от забраните, трябва да се изчака, за да се види. Минали са едва 5 дни и ефектът още не се е усетил. Трябва да минат 2-3 седмици, за да се усети реален ефект от раздвижването на пазара.

Но по-важен е Регламентът след 5 юни.  До 5 юни е суперкратък срок. Трябва да видим какъв ще е текстът на Регламента и как ще се доказват смущенията на пазара, по-специално за олиото. Доколкото разбрахме от снощното изявление, твърдо забранените за внос стоки са 4 – пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Олиото влиза в стоките, за които трябва да се доказват аномалии на пазара. Много е важно да видим как ще се доказват тези аномалии и по инициатива на кого ще се въвеждат забрани при аномалии. Защото ако е само по инициатива на ЕК, нас това не ни устройва. Трябва да има възможност инициативата да е на конкретни държави членки.

В момента няма как да бъдем нито крайни оптимисти, нито крайни песимисти по отношение на снощното изявление на ЕК, защото нищо конкретно не сме видели.

За нас е важно България да не сваля забраната за внос, докато не видим текста на Регламента.  Вероятно това ще се случи в началото на следващата седмица. Едва след като го видим можем да излезем със становище. Важно е, това, което искат и колегите от другите държави. Например, румънците твърдо държат да има ограничения в транзита и да не се затруднява логистично пристанищата им. Ние ще ги подкрепим, защото и за нас е важно да не се затруднява износа през българските пристанища. За мен снощното изявление е под някакъв натиск, просто ЕК да каже нещо в пространството без никаква конкретика.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X