ЕК предлага свободен внос на 7 нови агростоки от Молдова

Европейската комисия предлага да се поднови за още една година и да се разшири спирането на прилагането на вносните мита и квотите по отношение на молдовския износ за Европейския съюз — преференциален режим, известен като „автономни търговски мерки“. Чрез това предложение ще се поднови за още 1 година действащото понастоящем спиране на прилагането на вносни мита върху молдовския износ за ЕС и ще се разшири обхватът на това спиране, така че то да включи всички оставащи мита и тарифни квоти, които се прилагат към вноса от Молдова.

Европейската комисия предлага също така временна пълна либерализация на търговията за молдовския внос в ЕС, който обхваща седемте продукта, по отношение на които все още няма либерализация: домати, чесън, десертно грозде, ябълки, череши, сливи и гроздов сок.

Ясен сигнал за подкрепа

Предложението е ясен сигнал за пълната подкрепа на ЕС за икономиката на Молдова и спомага за по-нататъшно облекчаване на трудното положение, в което се намират молдовските производители и износители поради непровокираната и неоправдана военна агресия на Русия срещу Украйна, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия.

Автономните търговски мерки са в сила от 25 юли 2022 г. Тяхната цел е да се окаже подкрепа на икономиката на Молдова. Същевременно мерките са съобразени с евентуалните опасения в селскостопанския сектор на ЕС и включват ускорена защитна мярка, която може да бъде задействана, ако това е необходимо за защита на пазара на Съюза.

„Непровокираната и неоправдана агресивна война на Русия срещу Украйна продължава да оказва тежко въздействие върху региона, включително неговата икономика. От началото на войната ЕС показа пълната си солидарност с региона. Работихме усилено, за да предоставим цялата необходима подкрепа, да поддържаме икономиката на Молдова. Тази непоколебима подкрепа на ЕС помогна на Молдова да запази търговската си позиция с останалия свят, като същевременно задълбочи търговските си отношения с ЕС“, посочи Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент и комисар по търговията.

Предпазен механизъм

Целта на автономните търговски мерки е да подкрепят икономиката на Молдова, но в същото време е предвидена възможността за ускорено задействане на предпазен механизъм, който при необходимост да бъде активиран, за да защити пазара и селскостопанския сектор на ЕС, се казва още в прессъобщението на ЕК. По-голямата част от молдовския износ вече се ползва от безмитен достъп до пазара на ЕС съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Молдова, а количествата и гамата от продукти, обхванати от автономните търговски мерки, са малки.

Износът на Молдова към останалата част от света пострада от военната агресия на Русия срещу Украйна, защото често се разчиташе на транзит през украинска територия и украинска инфраструктура. През последната година автономните търговски мерки подпомогнаха усилията на Молдова да преориентира износа си през държавите от ЕС. Като цяло износът от Молдова за ЕС се увеличи от 1,8 милиарда евро през 2021 г. на 2,6 милиарда евро през 2022 г.

Към момента по-голямата част от стоките за износ от Молдова вече се възползват от безмитен достъп до пазара на ЕС съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Молдова, а количествата и гамата от продукти, обхванати от автономните търговски мерки, са малки.

Следващи стъпки

Предложението на ЕК ще бъде разгледано от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз с цел да се осигури плавен преход от настоящия към новия режим на автономни търговски мерки.

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X