ЕС одобри плановете на Нидерландия за изкупуване на ферми

Въпреки протестите на холандските фермери, Европейската комисия одобри два холандски плана, насочени към намаляване на замърсяването с азот чрез изкупуване на животновъди.

Холандското правителство предложи двата плана на обща стойност 1,47 милиарда евро (или 1,65 милиарда щатски долара) за намаляване на емисиите на азот и постигане на екологичните цели на ЕС. Според плановете на фермерите ще бъде предложена финансова компенсация, за да спрат земеделието и да продадат животните си доброволно.

За да могат изкупуванията да бъдат одобрени от Европейската комисия, от тях се изисква да спазват правилата на ЕС за държавната помощ, които имат за цел да гарантират равни условия за предприятията в целия ЕС. Правилата имат за цел да попречат на държавите членки да предоставят избирателни предимства на определени дружества или сектори, които биха могли да нарушат конкуренцията и да засегнат търговията в рамките на ЕС.

Докато изкупуванията в момента са запазени за компенсиране на фермерите, които доброволно затварят фермите си в близост до природни резервати, недоволството от плановете доведе до протести на фермерите и изборно поражение на управляващата коалиция на премиера Марк Рюте, според Ройтерс.

Според данни на Statistics Netherlands към 2021 г. в Холандия е имало приблизително 52 000 животновъдни ферми. Миналата година холандският селскостопански износ е бил на стойност 122,3 милиарда евро. Тези ферми заедно държат около 97 милиона животни, включително говеда, свине, птици и овце.

За съжаление, екологичните проблеми могат да бъдат върхът на айсберга. Въпреки че холандското правителство посочи, че ще работи със земеделските стопани и други заинтересовани страни за смекчаване на социалните и икономическите последици за земеделските стопани и техните общности, това е мястото, където нещата стават малко неясни.


Холандците имат история на програми за изкупуване на фермери

Това не е първият път, когато холандското правителство предлага изкупуване на животновъдите като част от усилията си да намали броя на добитъка в страната и да се справи с проблемите, свързани с емисиите на азот, хуманното отношение към животните и други екологични проблеми.

Един от най-ранните примери датира от 1990-те години на миналия век, когато правителството предложи изкупувания на свиневъдите в опит да намали размера на свиневъдството и да се справи с проблемите, свързани със замърсяването и хуманното отношение към животните. Подобни изкупувания са били предлагани и на други животновъди през следващите години.

През 2020 г. Европейската комисия одобри програма за изкупуване, насочена към стимулиране на земеделските стопани, които отговарят на допустимите критерии (предимно свиневъди), да спрат отглеждането на добитък.

По същия начин дъщерното дружество за устойчиво земеделие, одобрено през 2021 г., беше въведено от холандското правителство за намаляване на емисиите на азот и справяне с опасенията за околната среда. Макар и специално насочени към свинефермите, адресират се райони, където азотът надвишава законовите граници, предоставят финансова „подкрепа“ на земеделските стопани, които искат да преминат към друг вид земеделие или да се пенсионират.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X