Видински био зеленчуци зреят в село Покрайна

Регионът се слави с едни най-плодородните земи в страната, които са били основен поминък на хората в миналото, сега отново отрасълът постепенно възвръща челните си позиции с бързи темпове на развитие.

Екип на „Гласът на земеделеца“ днес е в семейната био ферма на Стела и съпругът й, които отглеждат екологично чисти сезонни плодове и зеленчуци, предимно в оранжерии, вече почти едно десетилетие. „По – щадящо за зеленчуците е оранжерийното производство, не можем да си позволим да рискуваме с външно отглеждане“, категорична е младата жена.

Земеделското й стопанство не е голямо, но работещо и продуктивно. В него своя труд полага цялото семейство, както роднини и близки, а по време на кампании, макар и все по-трудно, се наема допълнително работна ръка от селото. Земите са наследствени, като най-много са декарите с овощни насаждения – ябълки, круши и сини сливи.

Ранна пролет тук растат марули, чесън, лук и репички, посадени са вече домати, чушки и краставици за летния сезон, ползват се единствено сертифицирани семена. Към 1 тон домат излиза като продукция за сезон, докато при добра стопанска година, произведеното количество от ябълки например, достига до 10-15 тона, изключение тук прави обаче 2022 г., когато реколтата е била наполовина по-малко, разказа още Стела. Сега тя очаква добра продукция от червено-жълтия плод, беритбата започва около 15 юни.

През 2020 г., предвид големия тонаж, решихме да доразвием дейността си и отворихме цех за производство на ябълков сок, който се оказва доста търсен от клиентите ни“, допълва Стела и споделя, че в момента произвежда и ябълков оцет, който засега подарява предимно на близки и приятели, но обещава скоро и него да регистрира в Агенцията по храните, за да може да влезе свободно в търговската мрежа във Видинско, с който пласмент тя лично се ангажира.

Както в началото, така и сега за био фермата си семейството е получило субсидии по програмите на Държавен Фонд Земеделие. „Това за нас е добър старт. Не е много, но е нещо, което все пак ни е от полза“, казва Стела, която благодарение на финансовата помощ по проект „Млад фермер“ успява да закупи нужния инвентар за обработка на масивите. Наскоро е получила и средствата, които се дават на земеделските стопани от държавата за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия в Украйна.

Младият земеделски стопанин иска да засади още декари с оранжерийни плодове и зеленчуци, както и да модернизира производствения процес в цеха за био концентрат с ново високотехнологично оборудване.

Десислава Андреева

Предишна статияЖитни мухи
Следваща статияОбикновената житна въшка

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X