Медена вода при присаждане

Обикновено при присаждане подложката и калема се съединяват на сухо. Навлажняването на срезовете с разтвор на медена вода (1чаена лъжица мед на чаша студена вода ) има цял ред предимства. Преди всичко с помощта на медения разтвор може да се определи качеството на калемите непосредствено преди присаждането.

За целта калемите се поставят откъм срезовете за около 10-15 минути в съд с неголяма вместимост, в който предварително е налят разтворът с медената вода. Ако калема е здрав среза ще остане зелен, ако не – той ще потъмнее, покафенее (това зависи от степента на повреждане на тъканта). Повредените калеми се бракуват, останалите здрави почти сто процента ще се прихванат. При тази операция калемите могат да престоят в медената вода от няколко минути до няколко часа, но не и повече на прохладно място и качеството няма да пострада.

Този метод освен това облекчава труда на овощаряя– той може спокойно да прави присаждането дори в топлите часове – няма опасност за срезовете, те няма да изсъхнат. Не е нужно да се бърза, може да се работи на удобно място под навеса и да се приготвят необходимите количества калеми с различен диаметър, да се направят косите срезове с езичета, да се поставят в медената вода, а когато всичко бъде готово, може да отидете в градината и да направите присаждането.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X